Update

Margaret Thatcher (87) overleden

Oud-premier van Groot-Brittannië Margaret Thatcher is op 87-jarige leeftijd overleden. 'Met groot verdriet hebben Mark en Carol Thatcher aangekondigd dat hun moeder barones Thatcher vanmorgen vredig overleden is aan de gevolgen van een beroerte', zei haar vroegere woordvoerder Lord Tim Bell.

RedactieANPReuters en AP
Margaret Thatcher bij het diner ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van haar verkiezing tot premier, in 2004. Beeld epa
Margaret Thatcher bij het diner ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van haar verkiezing tot premier, in 2004.Beeld epa

Thatcher regeerde Groot-Brittannië van 1979 tot 1990, nadat haar Conservatieve Partij bij de verkiezingen voor het Lagerhuis het regerende Labour had verslagen. Zij had vier jaar daarvoor de strijd om het leiderschap van de partij gewonnen van oud-premier Edward Heath. Ze was en is de enige vrouwelijke Britse regeringsleider, en sinds de vroege negentiende eeuw was niemand zo lang achter elkaar premier in de geschiedenis van het land.

De eurosceptische Thatcher kreeg om haar onwrikbare houding tegenover de vakbonden en in de oorlog met Argentinië om de Falkland-eilanden de bijnaam The Iron Lady (IJzeren Dame). In 1983 en 1987 kreeg haar partij opnieuw de meerderheid in het Lagerhuis.

In 1990 trad zij af, nadat in heel Groot-Brittannië rellen waren uitgebroken over het plan van de regering om een inkomensonafhankelijke belasting, de poll tax, in te voeren.

Thatcher kwam in 1958 in het Lagerhuis voor het kiesdistrict Finchley, in de buurt van Londen. Zij zou dat district tot 1992 blijven vertegenwoordigen. Van 1970 tot en met de verkiezingen van 1974 was de kruideniersdochter onder Heath minister van Onderwijs en Wetenschap.

Premier Cameron zei in een reactie dat Groot-Brittannië een groot leider, een groot minister-president en een groots Brits staatsburger heeft verloren. Hij zei terug te keren van zijn (korte) reis door Europa vanwege de gebeurtenis. De Britse vicepremier Nick Clegg (Liberal Democrats) noemde haar 'een van de bepalende figuren' in de moderne Britse politiek. Koningin Elizabeth is 'bedroefd' om de dood van Thatcher.

Begrafenis
De Britse oud-premier krijgt volgens persbureau AFP geen officiële staatsbegrafenis, maar wel een afscheidsceremonie in St. Paul's Cathedral in Londen, waarbij haar militaire eer zal worden bewezen. Daarna volgt een crematie in besloten kring.

Margaret Thatcher had al langer te kampen met een slechte gezondheid, en leed aan dementie.

Thatcher in 1983. Beeld AP
Thatcher in 1983.Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden