Marechaussee 'bespioneerd' door Defensie

UTRECHT - Een luitenant van de marechaussee, die zijn lidmaatschap van een motorclub moest opgeven en daartegen bezwaar maakte, is geschaduwd door een observatieteam van de marechaussee. Bovendien heeft de Nationale Recherche zijn telefoon afgetapt.Dat stelt voorzitter Jan Kleian van ACOM, de CNV-bond voor militair personeel. Hij bevestigde daarmee een artikel in Trouw vrijdag.

Hij vindt dat de luitenant behandeld is als een zware crimineel, terwijl er geen sprake is van strafbare feiten. De luitenant onderging in 2002 het gebruikelijke veiligheidsonderzoek door de AIVD en maakte toen melding van lidmaatschap van de motorclub Black Sheep in Heerenveen. Dat werd toen niet als een bewaar gezien, maar in 2005 werd de luitenant gesommeerd het lidmaatschap alsnog op te geven.

Hij verkocht daarop zijn motor, zegde zijn lidmaatschap op, maar stapte wel naar de bestuursrechter om het besluit terug te laten draaien. Volgens Kleian is de man vervolgens ''bespioneerd''. De militaire vakbond vindt dat de marechaussee zich schuldig heeft gemaakt aan een ''onfrisse jacht met Stasi-kenmerken''.

Secretaris-generaal van Defensie Ton Annink zegt dat hij niet in kan gaan op de individuele zaak, omdat de luitenant in beroep gaat tegen een ambtsbericht. Wel zegt hij in het ACOM Journaal: ''Ik wil wel benadrukken dat de gewekte indruk van een alom aanwezige en drukkende bemoeienis van Defensie met privézaken van medewerkers, ver van de realiteit staat.''

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap vindt de aantijgingen van de militaire vakbond ''een rare vorm van belangenbehartiging''. Hij zegt: ''Ik vind het niet gepast dat de ACOM, nota bene een vakbond, de marechaussee vergelijkt met de Stasi, een organisatie die mensonterende praktijken niet schuwde. Het is een valse beschuldiging die de bond doet richting duizenden mensen die bij de marechaussee hun belangrijke werk doen.''

Hij benadrukt dat Defensie zich alleen zal bemoeien met het privéleven van haar medewerkers, als mensen dingen doen die echt niet door de beugel kunnen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden