PlusTen Slotte

Mare Welkers (1994-2017): Lieve, creatieve juf met hart voor het onderwijs

Vol energie was Mare Welkers begonnen aan haar baan als invaljuf op daltonschool De Kleine Kapitein in Oost. Op de laatste dag van maart werd ze op weg daarheen geschept door een taxi. Ze overleefde de klap niet.

Josien Wolthuizen
Mare Welkers Beeld -
Mare WelkersBeeld -

Half februari nam Mare misschien wel de spontaanste beslissing van haar leven: ze wilde op reis naar Japan. Het was geen plan voor de lange termijn, nee, ze ging meteen een dag later al. Hylke, de zoon van een vriend van haar ouders, had verteld dat hij nog op zoek was naar een reismaatje voor zijn trip.

Mare had die twee weken toch niet zoveel op de planning, dus het leek haar wel wat. "Ze wist niet eens wat voor weer het was," vertelt vriendin Kim Meijer. Mare genoot enorm van de reis. "Ze heeft twee weken lang rondgehuppeld, zo fantastisch vond ze het."

Ze woonde in een studentenhuis op de hoek van de Molukkenstraat en de Balistraat, in het hart van de Indische Buurt. Ze genoot van de diversiteit van de wijk en ging graag koffie drinken en een krantje lezen bij de Jonge Admiraal. "Ze had echt haar plekje gevonden in Amsterdam," vertelt zus Jip.

Positief ingesteld
Mare was nog maar net begonnen als juf in groep 1 en 2 van Daltonschool De Kleine Kapitein op Java-eiland. Het was dezelfde school waar ze haar afstudeerstage had gedaan.

Omdat haar begeleidster, de kleuterjuf, met zwangerschapsverlof ging, kreeg ze een baan aangeboden als vervanger. "Ze had een heel goede stage gelopen," vertelt directeur Laura van der Hammen. "Ze pakte alles op wat van haar werd gevraagd en was erg positief ingesteld. Ze paste ook goed in het team."

Een eerdere stage op een andere school bij groep 7 en 8 was minder goed verlopen, vooral omdat Mare het lastig vond om overwicht te houden over de oudere kinderen. Bij de kleuters was ze op haar plek. "Ze had echt affiniteit met jonge kinderen. Ze was een lieve, creatieve juf die graag meespeelde. Echt boos worden ging haar slecht af," zegt Van der Hammen.

Al snel nadat ze op de Kleine Kapitein kwam, nam ze de organisatie van de Kinderboekenweek en de voorleeswedstrijd op zich. Van der Hammen: "Ze bood ook aan om de finale te presenteren. Heel stoer. Niet iedereen staat graag op een podium met een microfoon. Ze kwam die dag in een chic jurkje en op hele hoge hakken naar school. Helemaal geen juffenkleding, maar het was prachtig."

Actieve student
Dat ze juf wilde worden, wist Mare al op de basisschool. Na het vwo ging ze daarom naar de universitaire pabo op de UvA/HvA. Ze ontpopte zich al snel als een actieve student, die als lid van de onderwijscommissie graag meedacht over de koers van de opleiding.

Als nieuwbakken student in Amsterdam schreef Mare zich in bij studentenroeivereniging Skøll. Het team waar ze in zat beleefde één fanatiek jaar maar viel toen uit elkaar. Maar weg bij Skøll ging ze niet. Samen met vriendin Kim organiseerde ze al snel bootcamps en andere outdooractiviteiten.

Kim: "We werden gevraagd om trainingen te geven. Met Mare, die een natuurlijke gave had mensen te enthousiasmeren voor dingen, werkte dat hartstikke goed. Sinds september was ze ook voorzitter van die commissie. De vergaderingen werden gelijk een stuk serieuzer, want ze wilde er echt wat van maken." Ook bij de introductiecommissie was ze als lid nauw betrokken en namens Skøll organiseerde ze roeiclinics voor bedrijven.

Hoewel ze een natuurtalent was voor de klas, had Mare besloten zich in te schrijven voor de masteropleiding Onderwijswetenschappen, een opleiding die zich meer richt op de beleidskant van het onderwijs. Voor de klas staan kon immers altijd nog.

Maar zover mocht het niet komen. Op de dag dat ze haar aanmelding zou insturen, werd ze op weg naar de Kleine Kapitein in alle vroegte geschept door een taxi op de Molukkenstraat, voor de deur van haar huis.

Mare is 22 jaar oud geworden.

null Beeld -
Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden