Marcouch wil eerst onderzoek naar 'stopformulier' politie

De PvdA in de Tweede Kamer steunt nog niet het idee dat politiemensen gaan registreren waarom ze iemand aanhouden. Een 'stopformulier' zou etnisch profileren moeten tegengaan.

Michiel Couzy
Ahmed Marcouch Beeld ANP
Ahmed MarcouchBeeld ANP

Maar Kamerlid Ahmed Marcouch wil eerst onderzoek. "Ik zie dat de formulieren in andere landen leiden tot minder staandehoudingen, maar dat wil niet zeggen dat ze ook leiden tot minder etnisch profileren," aldus de oud-politieagent en oud-stadsdeelvoorzitter in Slotervaart.

Marcouch ziet meer in een fatsoenlijke afhandeling van klachten van burgers die vinden dat zij zijn aangehouden vanwege hun huidskleur, en in meer diversiteit bij de politie zelf.

In de Tweede Kamer zijn donderdag de stopformulieren besproken, naar aanleiding van een motie waarin GroenLinks, D66 en SP vragen lokale proeven toe te staan, en geheel in lijn met het voorstel in Amsterdam.

Amsterdam
De Amsterdamse gemeenteraad wil dat de politie gaat registeren waarom ze iemand aanhoudt, in een poging ­etnisch profileren tegen te gaan. Hier heeft de meerderheid van GroenLinks, SP, D66 en PvdA heeft donderdag een motie aangenomen voor een proef.

De motie is ingediend naar aanleiding van de veelbesproken aanhouding van rapper Typhoon in Zwolle, waarbij de agent toegaf de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto verdacht te vinden; etnisch profileren heet dat.

Dat gebeurt ook in Amsterdam, zo heeft het korps hier erkend.

Stopformulieren zijn een praktische manier om etnisch profileren tegen te gaan, zegt Rutger Groot Wassink van GroenLinks. Ze dwingen agenten na te denken voordat ze iemand aanhouden, aldus Peter Kwint (SP).

Zie ook: Kenneth Vermeer staande gehouden: 'Lijk ik op een crimineel?'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden