Marcouch wil aanpassing wet om ondernemers Wallen te screenen

Alle ondernemers die zich willen vestigen op de Wallen, moeten worden gescreend. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat de Wet bibob hiervoor wordt aangepast.

Marcouch in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Dat stelde hij vandaag voor tijdens een Kamerdebat over de wet, die gemeenten helpt vergunningen te weigeren als de vrees bestaat dat ze worden gebruikt voor criminele activiteiten. Burgemeesters kunnen nu alleen bedrijven laten doorlichten in bepaalde sectoren, zoals coffeeshops en peeshuizen.

Marcouch wil dat burgemeesters kwetsbare gebieden kunnen aanwijzen als bibob-gebied, zodat de wet kan worden toegepast op elke onderneming die zich er wil vestigen. 'Het geldt dan ook voor modewinkeltjes, belwinkels en reisbureaus. Die bedrijven kunnen gebruikt worden om geld wit te wassen. In Amsterdam ken ik reisbureaus waar heel oude reisgidsjes liggen. De hele buurt weet dat daar iets niet helemaal klopt.'

De PvdA vindt de uitbreiding van de wet nodig om criminelen beter te kunnen aanpakken. Marcouch: 'Dit geldt voor gebieden die door de jaren heen besmet zijn geraakt door de onderwereld, zoals de Wallen. De georganiseerde misdaad is heel creatief. Ze kennen de mazen in de wet. We moeten deze gebieden terugveroveren op de criminelen.'

Kamerverhuurders
De PVV wil dat de wet ook ingezet kan worden bij kamerverhuurders om huisjesmelkerij aan te pakken. 'Midden- en Oost-Europeanen komen vaak terecht in illegale arbeid en huren massaal kamers bij huisjesmelkers,' zegt PVV-Kamerlid Louis Bontes.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil de Wet bibob al uitbreiden naar vechtsportevenementen en headshops (bedrijven die artikelen verkopen voor het gebruik van verschillende soorten drugs).

Burgemeester Eberhard van der Laan is blij met deze aanpassing en heeft de Tweede Kamer gevraagd het wetsvoorstel snel te behandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden