Update

Marcouch hoog op de PvdA-kandidatenlijst

Ahmed Marcouch. Foto GPD Beeld
Ahmed Marcouch. Foto GPD

DEN HAAG - Ahmed Marcouch is de hoogste nieuwkomer op de PvdA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens ingewijden staat hij vlak achter de top tien.

De top tien bestaat uit vertrouwde gezichten, die, op de ex-bewindslieden Ronald Plasterk (drie) en Jetta Klijnsma (tien) na, allen eerder op de lijst stonden.

Het is eindelijk weer eens goed nieuws voor de geplaagde oud-stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Slotervaart. Nadat hij in december vorig jaar ondanks - of dankzij? - allerlei steunbetuigingen van de PvdA-top de strijd om het lijsttrekkerschap van Nieuw-West verloor van Ahmed Baâdoud, restte hem alleen nog het lijstduwerschap van de Amsterdamse gemeenteraad. Hij leek met twaalfduizend voorkeursstemmen aanspraak te kunnen maken op een wethouderspost, maar daar bleek geen sprake van.

Lodewijk Asscher, die eerder nog publiekelijk zijn politieke lot aan dat van Marcouch verbonden had, keerde hem de rug toe. In de maandag uitgezonden aflevering van Tegenlicht beklaagde Marcouch zich erover dat hij buitenspel werd gezet tijdens de campagne. Hij voelde zich 'een topvoetballer van wie de supporters heel graag willen dat hij speelt, maar voor wie de coach en de club andere keuzes maken'. ''Die laten je gewoon lekker op de bank zitten, met het risico dat twee, drie goals niet worden gemaakt.'' Asscher reageerde dat 'het wennen is als je niet langer de hoofdrol speelt in je eigen film'.

Op welke plaats Marcouch precies staat, was dinsdagmorgen nog onduidelijk. Sommigen zeiden elf, anderen vijftien.

Andere Amsterdamse Kamerleden eindigden teleurstellend laag: Mei Li Vos en John Leerdam staan tussen plaats dertig en veertig; Khadija Arib staat iets hoger. Financieel woordvoerder Paul Tang, die nog meeschreef aan het verkiezingsprogramma, trok zijn sollicitatie vorige week in. De lage plaats voor deze Kamerleden zou zijn omdat er al veel andere Amsterdammers (zoals naast Marcouch ook Kamervoorzitter Gerdi Verbeet) hoog kwamen.

De lijst moet zondag, op het partijcongres, worden goedgekeurd. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden