Marcouch: 'Holocaustles is nodig'

Ahmed Marcouch: verplicht thema Holocaust bij schoolexamens geschiedenis. Foto ANP Beeld
Ahmed Marcouch: verplicht thema Holocaust bij schoolexamens geschiedenis. Foto ANP

AMSTERDAM - Ahmed Marcouch wil dat de Holocaust zo snel mogelijk een verplicht thema wordt bij de schoolexamens. De oud-stadsdeelvoorzitter, op 9 juni verkiesbaar voor de PvdA in de Tweede Kamer, zegt dat vanavond in een rede bij de Dodenherdenking op het Sierplein in Slotervaart.

Volgens Marcouch is de Holocaust in het onderwijs onderbelicht, zodat het 'op zijn minst één keer' zou moeten behoren tot de thema's die grondig worden uitgediept bij het vak geschiedenis.

Docenten schrijven hem dat ze, wanneer zij de Holocaust aan de orde willen stellen, stuiten op onverschilligheid en weerstand van allochtone leerlingen. Die leerlingen, soms trouwe kijkers van de Arabische nieuwszenders, leggen associaties met het Midden-Oostenconflict, zegt Marcouch. ''Ze zeggen: de Joden doen ook nare dingen in het Midden-Oosten.'' Ook krijgen ze het antisemitisme volgens hem soms al mee in de opvoeding, bijvoorbeeld doordat het woord 'jood' als scheldwoord wordt gebruikt.

De leerlingen zijn zich bovendien niet bewust van de betekenis van de Holocaust voor de samenleving. ''Het heeft ons tot op heden getraumatiseerd,'' zegt Marcouch in de rede. ''De genocide op de Joden heeft onze inzet voor universele mensenrechten bepaald, onze behoefte aan vrijheid en onze hang naar goedbedoelde multiculturele idealen. Wij zijn er nog steeds mee bezig.''

Daarom schrikt Marcouch niet terug voor een oproep aan het onderwijs. ''Ik zou willen dat docenten zich niet laten afschrikken, maar dit juist aangrijpen om te corrigeren en te vormen. Dat is waar je docent voor bent.''

Volgens hem zullen docenten dit niet opvatten als inmenging door de politiek. ''Mijn ervaring is juist dat het onderwijs zich gesteund voelt door zo'n oproep,'' zegt hij. ''Ik zie veel scholen worstelen.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden