Marco Kroon wees schikking met OM af

Marco Kroon en zijn advocaat Geert Jan Knoops (R) en Carry Knoops-Hamburger (L) komen maandag aan bij de rechtbank in Arnhem. Foto ANP

De met de Willemsorde onderscheiden militair Marco Kroon had maandag niet voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem hoeven staan als hij had toegegeven dat hij cocaïne had gebruikt. Lang heeft Kroon niet over dit aanbod van het Openbaar Ministerie (OM) hoeven nadenken, zei hij tegen de rechtbank. ''Ik ben onschuldig'', gaf Kroon als reden voor zijn afwijzing van het voorstel.

Op een bekentenis van Kroon zou het OM hebben gereageerd door de beschuldiging van gebruik en bezit van harddrugs te laten vallen. Het had echter hoogstwaarschijnlijk wel betekend dat Kroon zou worden ontslagen bij Defensie, omdat daar een zerotolerancebeleid geldt voor drugs. Daar wilde Kroon niet aan. ''Defensie is mijn alles.'' Bij oneervol ontslag zou hem ook de Willemsorde worden afgenomen. Het OM wilde Kroon de kans geven onder een zeer belastend en zeer publiek strafproces uit te komen.

Een groot aantal vragen van de rechtbank ging over nogal cryptische telefoongesprekken en sms'jes die Kroon met zijn vriendin heeft gewisseld vlak voor zij eind 2009 werden opgepakt. Daaruit zou op te maken kunnen zijn dat ze het erover hebben of er nog cocaïne op voorraad is. Maar volgens Kroon ging het om iets anders, namelijk attributen die het tweetal voor hun seksleven gebruikte.

Kroon heeft altijd ontkend dat hij bewust drugs heeft ingenomen. Zijn theorie is dat er mensen zijn die hem drugs hebben toegediend, bijvoorbeeld door ze in zijn drankjes te doen. Kroon is eigenaar van een café aan de Pensmarkt in Den Bosch en zijn vriendin werkt daar ook. Toen hij de kroeg eind 2008 overnam, moest hij naar eigen zeggen flink orde op zaken stellen en een hoop drugsgebruikende klanten eruit zetten. Dat heeft volgens hem kwaad bloed gezet.

Toen bekend was dat hij de Willemsorde zou krijgen voor getoonde heldenmoed in Afghanistan, zou Kroon zijn bedreigd. Hij zou pamfletten en sms-berichten hebben gekregen waarin werd aangekondigd dat hij kapot gemaakt zou worden.

De vriendin van Kroon heeft wel toegegeven dat zij ''een paar keer'' cocaïne heeft gebruikt. Ze heeft dat pas aan haar partner verteld nadat ze door de politie was verhoord.

Tijdens het onderzoek zijn op diverse plekken sporen van drugs gevonden. In borstharen van Kroon zijn overblijfselen van cocaïne en xtc-gebruik gevonden. Op Kroons jas, broek en in zijn auto vond de politie ook drugsresten. Volgens een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ging het om kleine hoeveelheden, die niet met het blote oog zichtbaar waren. Maar er zijn wel meer positieve bemonsteringen gevonden dan in de gemiddelde zaak.

De verdachte zegt dat de drugssporen op zijn kleding gekomen kunnen zijn doordat hij geregeld de zakjes opruimde die hij in zijn kroeg vond als er bezoekers hadden gebruikt.

De verdediging laat dinsdag drie deskundigen horen over het NFI-onderzoek. Ook staat het verhoor van de chef van de Criminele Inlichtingen Eenheid op de agenda. Volgende week maandag wordt de strafeis verwacht. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden