Plus

March for our Lives: 'We zijn een leger voor vrede'

De jongeren die na het bloedbad op hun school in Florida een mars organiseerden, kregen de Kindervredesprijs. Vrijdag vertelden ze in Amsterdam hun verhaal.

David Hogg, Jaclyn Corin, Matt Deitsch, Alex King, Ryan Deitsch en Trevon Bosley Beeld Jean-Pierre Jans
David Hogg, Jaclyn Corin, Matt Deitsch, Alex King, Ryan Deitsch en Trevon BosleyBeeld Jean-Pierre Jans

"We zijn jongvolwassenen die vinden dat kinderen niet horen te sterven op school door een pistool," zegt David Hogg. Hij is een van de jongeren die in actie kwamen na een school shooting in Florida.

Vanaf barkrukken op het podium van de Amsterdam International Community School spreken zeven jongeren van de protestbeweging March For Our Lives over hun vredesmissie. De aula is gevuld met muisstille scholieren op klapstoelen.

"Ik was zeventien. Een lopend hormoon en ik dacht aan niemand anders dan aan mezelf." Dat veranderde op 14 februari 2018, nadat een 19-jarige oud-scholier op de Douglas High School in Parkland zeventien mensen had doodgeschoten. "Dat was de eerste keer dat ik aan mensen om mij heen dacht. Het is verschrikkelijk je zus te horen schreeuwen omdat ze klasgenoten heeft verloren."

Samen met Emma Gonzalez, Jaclyn Corin en Matt Deitsch, drie andere overlevenden, organiseerde Hogg in Washington een protestmars tegen wapengeweld. Bijna een miljoen mensen kwamen erop af. De speeches gingen de hele wereld over, als beeld van Amerikaanse jongeren die strijden voor vrede in hun land. "Het was niet gepland, maar intuïtief wisten we toen al dat het slechts het begin was," zegt Delany Tarr, die ook sprak tijdens de memorabele mars. "We zijn een leger. Een leger van jongeren voor de vrede."

Na de mars pakten de twintig leden van March For Our Lives meteen door. "We zaten vol energie, passie en woede en hadden een ontzettend groot bereik," zegt Tarr. "Het zou zonde zijn om er niets mee te doen." Het leven van de jongeren veranderde volkomen. Deze zomer reisden ze door 24 Amerikaanse staten om leeftijdsgenoten op te roepen te stemmen tijdens de tussentijdse verkiezingen, om zo invloed uit te oefenen op de wapenwet.

Superactivist
Tarr heeft haar studie Journalistiek uitgesteld om zich volledig in te zetten voor de maatschappij en Ryan Deitsch, broer van Matt, nam een tussenjaar. Trevon Bosley studeert elektrotechniek, 'maar of ik daar iets mee wil doen? Ik wil me inzetten voor een vreedzamere samenleving. Misschien word ik wel een superactivist.'

Afgelopen dinsdag werd de inzet van de jongeren bekroond met de Internationale Kindervredesprijs, uitgereikt door de van oorsprong Nederlandse stichting KidsRights. "We moesten heel snel beslissen wie naar Zuid-Afrika zou gaan voor de uitreiking. Ik ben nog nooit buiten de VS geweest," zegt Bosley.

Hoewel hij zijn lievelingsdagen, Thanksgiving en Black Friday, ervoor moest mislopen, is hij toch gegaan. "Ik kan het nog niet bevatten. Eerst krijg je een internationale prijs uit handen van Desmond Tutu, dan zie je pinguïns en nu ben ik in Amsterdam om jullie toe te spreken."

Deitsch vindt het lastig. "We verdienden de prijs omdat we ons inzetten om wapengeweld tegen te gaan. Ik waardeer het ontzettend, maar we hebben een verschrikkelijk tragisch moment meegemaakt. We leven nog steeds met die pijn. Het is moeilijk om achterover te leunen en volledig te genieten van de prijs."

De activisten zijn energiek, geven zonder aarzelen antwoord en weten precies wie welke vraag het beste kan beantwoorden. Ze zijn ook duidelijk: ze zijn hier niet om Amsterdam te ontdekken, al staat er een vaartocht door de grachten op het programma. Deitsch: "En al die fietsers hier. Dat is geweldig. Ik ben vijf keer bijna aangereden."

Blijf communiceren
"We zijn hier omdat we jullie, onze generatiegenoten, willen inspireren en helpen. Als we hier weggaan en niemand praat nog over zijn problemen, dan hebben we gefaald. We moeten blijven communiceren," zegt Corin, gevraagd naar tips om in actie te komen. Tarr: "Wacht alsjeblieft niet tot je een miljoen mensen achter je hebt staan. Het kan nu. Ik wil geen druk op jullie leggen, maar jullie zijn de toekomst. Jullie moeten het doen."

Protestmars

Op 14 februari 2018 werden op de Douglas High School in Parkland, Florida, veertien leerlingen en drie medewerkers vermoord door de 19-jarige Nikolas Jacob Cruz, een oud-student. David Hogg (18), Emma Gonzalez (19), Jaclyn Corin (18) en Matt Deitsch (18), scholieren die de schietpartij overleefden, kwamen daarna, samen met anderen, in actie tegen vuurwapengeweld met hun protestbeweging March For Our Lives.

Op hun protestmars in Washington kwamen bijna een miljoen Amerikanen af en na haar speech werd Emma Gonzalez (19) het boegbeeld van de vredesmissie. Ze zweeg onaangekondigd zes minuten en twintig seconden, precies de tijd die de schutter nodig had om het bloedbad aan te richten op haar middelbare school. Ook buiten de Verenigde Staten is de actie opgepakt.

In Amsterdam organiseerde Jooske van Houten (17) een protestmars op het Museumplein. "Ik zag Emma, David, Jaclyn en Matt op tv en wilde zelf ook wat doen om te laten zien dat ik om de situatie geef. Er kwamen zeker driehonderd mensen opdagen. Je kunt wel zeggen dat ik blij verrast was. Het was heel leuk om te doen. Ik heb zelfs even gespeecht."

Kindervredesprijs
De Internationale Kindervredesprijs wordt al veertien jaar uitgereikt aan een kind dat in actie komt voor een betere positie van kinderen. KidsRights, dat de vredesprijs uitreikt, hoopt dat kinderen meer gehoord worden en kunnen bijdragen aan een vreedzamere wereld. Vorig jaar won Mohamad Al Jounde de prijs. Hij richtte een school op in een vluchtelin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden