Plus

Marcella van der Weg (1963-2017): blijmoedig tot ze de pen moest neerleggen

'Als volharding en blijmoedigheid die ziekte konden overwinnen, was het haar zeker gelukt.' Marcella van der Weg overleed zondag 12 november.

Jiske van Haga
Marcella van der Weg Beeld -
Marcella van der WegBeeld -

Een pittig meissie, zo blijft Marcella van der Weg voor velen in gedachten. "Erudiet, meelevend maar bovenal een persoonlijkheid die niet omver te blazen was," zegt haar man Erik Spaans.

Van der Weg studeerde in 1990 af aan de School voor Journalistiek in Utrecht, waarna ze nog een tijdje geschiedenis studeerde aan de Universiteit van Leiden. In datzelfde jaar leerde ze Spaans kennen bij de Volkskrant, waar ze allebei als freelancers tijdelijk werkten.

Na een paar maanden om elkaar heen draaien, dronken ze een paar borrels bij journalisten­café Hesp. Spaans ontdekte al snel haar uitgesproken karakter. "Marcella kon gemakkelijk naar keiharde thrillers kijken op de televisie, maar zodra er dierenleed in beeld verscheen pakte ze de afstandsbediening. Dat typeerde haar."

Gouden Strop
Voor het crime-tijdschrift Koud Bloed schreef Van der Weg lange reportages over geruchtmakende en onopgeloste moordzaken. Ook was ze voor HP/De Tijd lang thriller- en detectiverecensente.

Daarnaast was ze drie keer jurylid voor De Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende boek. Spaans: "Wat moet zo'n meisje nou met koude misdaad, vroegen veel mensen zich af. Maar Marcella wist in elk stuk een bepaald tijdsbeeld te belichten."

Van der Weg schreef ook veel voor Het Parool. Ze was auteur van het boek 100 jaar Albert Cuyp Markt, werkte mee aan het boek De Amstel en was vaste medewerker bij tijdschrift Ons Amsterdam. Daar leerde ze in 2002 Monique den Ouden kennen, toen eindredacteur.

"Ze was grondig, precies en schreef feilloos een mooi verhaal. Ik had geen werk aan haar stukken." Al gauw ontstond er een hechte vriendschap tussen de twee. "Als ik iets wijzigde in haar tekst, overlegde ik dat altijd. Had ik dat niet gedaan, dan waren we waarschijnlijk nooit bevriend geraakt. Ze haatte het als iemand haar teksten zonder goede reden of overleg veranderde."

Richtingsgevoel
Bij Ons Amsterdam schreef Van der Weg de rubriek De Vaste Route, waarin bekende Amsterdammers samen met haar door de stad wandelden langs persoonlijke plekken. "Wie ze ook sprak, Marcella's belangstelling was altijd oprecht en veel mensen waren vrij snel openhartig tegen haar."

Den Ouden en Van der Weg hingen makkelijk uren aan de telefoon. "Op een geven moment merk je dat het klikt en verplaats je het gesprek van de telefoon naar het café, dan naar het restaurant en uiteindelijk stonden we samen te koken en maakten we lange wandelingen."

Met de nadruk op 'lang', aangezien Van der Weg geen uitmuntend richtings­gevoel had. "Marcella was een echte avonturier. Als we in het halfduister nog door het bos liepen, moest ze daar erg hard om lachen."

Het geduld van Spaans werd aardig op de proef gesteld als de twee vriendinnen een avondje samen gingen koken. Den Ouden: "Het waren eigenlijk meer keukenexperimenten, recepten werden van onder tot boven gelezen maar uiteindelijk deden we het toch weer allemaal anders."

"Het kon uren duren voordat er eindelijk iets te eten op tafel stond, gelukkig heeft Erik engelengeduld. En wij maar lachen en praten."

In 2013 werd bij Van der Weg darmkanker geconstateerd. "Als volharding en blijmoedigheid die ziekte konden overwinnen, was het haar zeker gelukt," zegt Den Ouden.

"Het lag niet in haar aard om voortijdig de handdoek in de ring te gooien. Ik heb haar nooit horen klagen, het enige moment dat ik Marcella heb kunnen betrappen op verdriet en boosheid is het moment waarop ze haar pen noodgedwongen moest neerleggen." Marcella van der Weg overleed zondag 12 november en werd 54 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden