'Marcel T. niet autistisch'

NIJMEGEN - Marcel T., verdacht van de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke, is volledig toerekingsvatbaar voor de misdrijven die hij mogelijk heeft gepleegd.De oud-kraker lijdt niet aan een autistische stoornis. Het Pieter Baan Centrum (PBC) onthoudt zich daarom van een tbs-advies.

Volgens mr. Bénédicte Ficq, advocaat van Marcel T., zijn dat de hoofdconclusies van het rapport van het Pieter Baan Centrum over haar cliënt.

Marcel T. staat eind volgende week terecht. De 41-jarige Louis Sévèke werd op 15 november 2005 in het centrum van Nijmegen doodgeschoten. T., die anderhalf jaar later in Spanje werd opgepakt, heeft de moord bekend. Eind vorig jaar werd hij in de justitiële observatiekliniek in Utrecht opgenomen. In het zeven weken durende psychologisch onderzoek naar zijn geestesgesteldheid heeft het PBC echter ''niets vreemds'' aan Marcel T. kunnen ontdekken, zegt Ficq. ''Hij lijdt wel aan een milde vorm van een persoonlijkheidsstoornis. Maar dat heeft volgens het PBC geen relevantie met de gepleegde delicten.''

De conclusies van het Pieter Baan staan volledig haaks op die van de Forensisch Psychiatrische Dienst (FDP). Die stelde vorig jaar dat T. zou lijden aan het Syndroom van Asperger, een stoornis die verwant is aan autisme. Hij zou daardoor een gebrek aan inlevingsvermogen hebben. De FDP adviseerde daarom tbs-behandeling. T. verzette zich daartegen en vroeg nieuw onderzoek. De rechtbank honoreerde zijn wens en hield de zaak aan. Ficq wil op de rechtszitting zowel deskundigen van het PBC als de FDP als getuigen horen. ''Het FDP-onderzoek is veel summierder.''

Met de moord op Sévèke zou Marcel T. wraak hebben willen nemen op de kraakbeweging. Volgens T. werd hij door het krakersmilieu beschouwd als een infiltrant van de politie.

De oud-kraker wordt ook verdacht van een serie bankovervallen, brandstichtingen bij een benzinestation en de Crédit Lyonnais in Nijmegen en bomaanslagen in Arnhem op de Franse Banque Paribas en het chemiebedrijf BASF.

Advocaat Ficq wil verder niet nader ingaan op de zaak. ''Dat bewaar ik voor de rechtszitting.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden