Marc Dullaert moet aantal thuiszitters terugdringen

Voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert heeft een nieuwe functie. Hij gaat in opdracht van het kabinet gemeenten en scholen achter de vodden zitten om het aantal thuiszitters in het onderwijs terug te dringen. 

Hanneke Keultjes
Marc Dullaert Beeld ANP
Marc DullaertBeeld ANP

Thuiszitters zijn kinderen die wel naar school moeten, maar om tal van redenen niet naar school gaan. Dat zijn er naar schatting ongeveer 10.000.

De benoeming van Dullaert is bijzonder, omdat hij in maart na een conflict wegging als Kinderombudsman. Zelf wilde hij blijven, maar Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen weigerde Dullaerts ambtstermijn te verlengen.

Dullaert werd 'te eigenwijs' gevonden. Ook regeringspartij VVD had weinig met hem op. Nu gaat hij VVD-staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker bijstaan bij de oplossing van een hoofdpijndossier op diens ministerie.

In 2020 mag geen enkel kind langer dan drie maanden thuiszitten, zo heeft Dekker zichzelf tot doel gesteld, maar hij is er nog niet in geslaagd de groep thuiszitters in te perken.

Hij hoopt dat dit nu wel gaat lukken, omdat gemeenten en scholen vandaag een pact sluiten waarin staat wie de knoop doorhakt over een plek op een nieuwe school als een kind thuis komt te zitten.

Nu vallen kinderen nog tussen de wal en het schip omdat niemand de eindverantwoordelijkheid heeft. "Heldere, regionale afspraken kunnen de toekomst van een kind maken of breken", vindt Dekker. "Het is goed dat Dullaert zich daar nu hard voor gaat maken."

De staatssecretaris noemde Dullaert bovendien 'een kuitenbijtertje'. "Dat hebben we in zijn vorige functie aan den lijve ondervonden."

Thuiszitters in Amsterdam:

- Niet ingeschreven op school: 1513

- Langer dan 4 weken niet naar school: 143

- Vrijstellingen van leerplichtwet vanwege beperking: 350

- Vrijstellingen van leerplichtwet om religieuze bezwaren: 40

- Totaal aantal leerplichtigen: 98.243

Thuiszitterstop
Dullaerts nieuwe functie is maandagochtend bekend gemaakt op de eerste Thuiszitterstop in Utrecht, waar de ministeries van Onderwijs, Volksgezondheid en Veiligheid & Justitie samen met gemeenten, onderwijsorganisaties, scholen en leerplichtambtenaren het hardnekkige probleem bespraken.

Zo'n bijeenkomst wordt voortaan ieder jaar georganiseerd.

Dullaert werkt ook voor de Verenigde Naties. Voor die organisatie is hij bezig met een campagne om geweld tegen kinderen tegen te gaan.

Lees ook: Ook in Amsterdam gaan veel leerlingen nog steeds niet naar school

En: Raad unaniem over aanpak leerplichtige thuiszitters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden