PlusMijn Amsterdam

Mara Grimm: 'Ik moet altijd even wennen aan die ongepedicuurde voeten'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Mara Grimm.

Mijntje Klipp
Mara Grimm: 'Het Rijksmuseum is het enige museum met een fatsoenlijk restaurant' Beeld Carly Wollaert
Mara Grimm: 'Het Rijksmuseum is het enige museum met een fatsoenlijk restaurant'Beeld Carly Wollaert

Mijn buurt

'Het Amstelveld. Ik woon er, werk er, daar voltrekt zich mijn leven. Mijn zoon is er geboren, hij heeft er leren fietsen. Ik ben er getrouwd, gescheiden - ik ken er elke steen. Ik wil er nooit meer weg."

Restaurant

"Het nieuwe restaurant 212, van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, op de hoek van Amstel en Herengracht. Zij hebben een heel eigen stijl, vernieuwend, maar zijn klassiek opgeleid. Zij maken deel uit van een hele generatie; nooit waren er zoveel goede restaurants in Amsterdam als nu. Voor mijn Stadskookboek Amsterdam breng ik ze allemaal in kaart."

Mooiste herinnering

"De zomer dat mijn zoon Toon leerde lopen. De eerste keer dat hij aan mijn hand naar de bakker in de Utrechtsestraat liep, vergeet ik nooit meer. Sindsdien wandelen we samen eindeloos door de stad. Vroeger speelde ik Geert Mak, legde hem van alles uit, maar nu is het andersom. Dan heeft hij op school de gevels geleerd en kletst hij tegen mij aan. Nog een verschil: ik mag zijn hand niet meer vasthouden; dat vindt hij niet meer cool."

Café

"Elke kroeg met bitterballen van Holtkamp. En ik heb een zwak voor hotelbars, want ik heb graag het gevoel dat ik op reis ben. Ik kom graag in The Lobby van Hotel V in de Nes. Ook belangrijk: hotelbars hebben goede glazen. Ik ben daarin een snob, want als ik wijn moet drinken uit een Duralexglas, blijf ik liever thuis."

Winkelen

"Ik koop kleding in het buitenland, maar boeken in Amsterdam. De Kookboekhandel van Jonah Freud, op de Haarlemmerdijk, is mijn favoriet."

Mooi van lelijkheid

"De Jan Schaeferbrug in het Oostelijk Havengebied. Architectonisch een dieptepunt. Ik loop graag hard op de eilanden. In de binnenstad kan ik claustrofobisch worden, maar zodra ik die brug over ren en de weidsheid van het IJ zie, kan ik weer ademhalen."

De Jan Schaeferbrug Beeld Carly Wollaert
De Jan SchaeferbrugBeeld Carly Wollaert

Museum

"Het Rijksmuseum, omdat ik al 200 miljoen keer door de fietstunnel ben gegaan met vlinders in mijn buik. Ik maak er een omweg voor. En het is het enige museum met een fatsoenlijk restaurant."

Beste plek om te ontspannen

"Het atelier van mijn ouders in de Nieuwe Looiersstraat, waar standaard Bob Dylan uit de speakers klinkt. Ik ben opgegroeid tussen de schilderijen, ik word nog steeds rustig van verf­lucht. En mijn bad op zolder met uitzicht over de Prinsengracht."

Wil altijd nog

"Een week directeur zijn van het Amstelhotel, veruit het mooiste hotel van de stad, dat nu afstevent op vergane glorie. Als je door de draaideur gaat, ben je meteen dertig jaar ouder - zo seksloos is het. Wat ik zou veranderen? Alles. Als eerste zou ik de vleeskleurige panty van het personeel vervangen door netkousen."

Het Amstelhotel Beeld Carly Wollaert
Het AmstelhotelBeeld Carly Wollaert

Dit kan veel beter

"Het straatbeeld, vooral in de zomer. Als ik uit de Thalys stap, moet ik altijd even wennen aan al die ongepedicuurde voeten, mannen met korte broeken en vrouwen met blote bovenarmen. Ik hou niet zo van kamperen, misschien heeft het daarmee te maken."

Geheim adresje

"Een sabich halen bij Abu Salie op de Lindengrachtmarkt. Dat is een pitasandwich met aubergine, ei en tahinasaus. En de Gebroeders Niemeijer op de Nieuwendijk. De beste bakker van Amsterdam."

Abu Salie op de Lindengrachtmarkt Beeld Carly Wollaert
Abu Salie op de LindengrachtmarktBeeld Carly Wollaert

Eerste keer in Amsterdam

"Ik was twaalf, kwam met de trein en ging meteen door naar het Waterlooplein voor hippiejurken."

Markt

"De Albert Cuyp. Ik heb er gewerkt, op mijn zeventiende, in een kruidenkraam. Loodzwaar werk, vroeg op, ik ben na drie weken ontslagen. De kraam is er nog."

Mooiste plein

"Amstelveld. Mooier met een fontein? Welnee. Dan zitten er meteen driehonderd mensen naast te blowen. Het plein is juist het mooist met helemaal niets erop."

Beste broodje

"Alle broodjes bij Van Dobben in de Korte Reguliersdwarsstraat. Iedereen komt er: pooiers, voetballers, vrouwen in bontjas. Nergens vind je een betere mix."

Van Dobben Beeld Carly Wollaert
Van DobbenBeeld Carly Wollaert

De stad ontvluchten

"Naar Parijs, waar ik deels woon. Ik ben verslaafd aan de eindeloze schoonheid daar, de allure. Amsterdam is ook mooi, maar meer een gezellige schoonheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden