Maquette op Museumplein toont kapotgeschoten Aleppo

Het interactieve kunstproject Living Aleppo, in juli te zien op het Museumplein, laat zien dat Aleppo meer is dan een kapotgeschoten stad.

Emma van der Zalm
Een deel van de maquette van Living Aleppo Beeld Aatjan Renders/ Power of Art House
Een deel van de maquette van Living AleppoBeeld Aatjan Renders/ Power of Art House

Het verbeeldt de verhalen van tientallen inwoners die er tijdens de oorlog nog lange tijd bleven wonen en de bombardementen overleefden.

De meeste gebouwen in de maquette van Living Aleppo zijn half ingestort of zwaar beschadigd door bominslagen, in de straten zitten kraters. Het laat zien welk effect jaren oorlog en geweld hebben op de Syrische stad. "De stad kunnen we weer opbouwen, het gaat om de mensen die er wonen," zegt Mostafa Betaree.

Betaree studeerde economie en bedrijfsadministratie aan de universiteit van Aleppo. In 2013 moest hij vluchten. Via Libanon en Soedan kwam hij in Nederland terecht. Nu werkt hij mee aan Living Aleppo van Saskia Stolz, die het project bedacht en oprichter is van het creatieve collectief Power of Art House.

Het alledaagse leven
Stolz probeert het alledaagse leven in Aleppo in kaart te brengen door ­samen te werken en te praten met ­inwoners die er de bombardementen overleefden. Een student, een gids, een natuurkundige; ieders persoonlijke verhaal of herinnering krijgt een eigen plek in de maquette, die nu nog op vier grote tafels in de werkruimte van Power of Art House staat.

Sinds maart 2017 wordt het project telkens uitgebreid met nieuwe visualisaties van gebouwen, personen en foto's. Ondertussen zijn de ontwikkelingen ook online te volgen.

Op 19 juli, precies vijf jaar nadat de gevechten tussen het Assadregime en de opstandelingen zijn begonnen, zal de maquette van 4 bij 5 meter worden tentoongesteld op het Museumplein.

Progressief en tolerant
"In Nederland zien we iemand uit ­Syrië alleen nog maar als vluchteling of zielenpoot die hier om hulp komt vragen. We kunnen niet verder kijken dan de oorlog of het etiket vluchteling. Aleppo is zo veel meer dan die kapotgeschoten stad," zegt Stolz.

Veel Syriërs die Stolz spreekt, zijn vol lof over Aleppo. Volgens Betaree was het een progressieve en tolerante stad. Er was geen onderscheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Turken, Koerden, christenen, moslims, Palestijnen, Armeniërs, joden; ze leefden er in vrede met elkaar.

Gids Mahmoud vertelt over de kleine straatjes en markten in het oude centrum, die prachtig waren.

Hij leidde toeristen rond door de stad en wist Stolz allerlei details te vertellen over Aleppo.

Bijvoorbeeld dat de inmiddels grotendeels verwoeste moskee niet één, maar vier ingangen had, zodat mensen vanuit alle richtingen zo snel mogelijk naar de moskee konden, als de oproep voor het gebed klonk.

Geheime dienst
Maar er was ook een keerzijde, weet Stolz. Kritiek op het regime van Assad kon je beter voor je houden, anders kreeg je te maken met de geheime dienst. En vrouwen hadden niet dezelfde mate van vrijheid als mannen.

Het negatieve beeld dat Nederlanders hebben van mensen uit Syrië komt vooral door een gebrek aan kennis, zegt Betaree. In de media zien we slechts de bekende beelden van verwoeste straten en geweld.

Door de focus te leggen op het alledaagse leven in de stad hoopt Stolz een zo groot mogelijk publiek te interesseren. Hoewel ze zelf nooit in Aleppo is geweest, is ze door alle verhalen die ze heeft gehoord van de stad gaan houden.

Living Aleppo, 19 juli op Museumplein www.livingaleppo.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden