Manuscripta

RONALD OCKHUYSEN

De Uitmarkt is amper afgebroken of het volgende evenement dient zich alweer aan. In het Westerpark vindt zondag en maandag de Manuscripta plaats, die de opening van het boekenseizoen markeert. Meer dan tweehonderd schrijvers komen opdraven om er een vrolijke boel van te maken. Van Marjan Berk en Aaf Brandt Corstius tot en met L.H. Wiener en Driek van Wissen. Met interviews en lezingen wordt de boodschap verspreid dat het boek - of het nou om literatuur gaat, kookboeken, poëzie of literaire strips - juist in deze digitale tijden een ideale schuilplaats biedt.

Intrigerend aan dit soort bijeenkomsten vind ik de signeersessies. En in het bijzonder de blik in de ogen van de boekenkopers, die deemoedig wachten op een paar seconden contact met de grote schrijver. Of iemand die daarvoor moet doorgaan. Als voormalig filmjournalist ken ik de lokroep van de roem van dichtbij. Zo moest Harrison Ford in Rome een keer een interview onderbreken om de handtekeningenjagers buiten tot rust te manen - wat door die jagers werd geïnterpreteerd als een kostbaar tête-à-tête met de ster. Ook leuk: Wallace & Gromit-bedenker Nick Park, die signeerde met een krabbel van de hond Gromit.

Zelf heb ik, tegen alle journalistieke regels in, ook wel eens om een handtekening gevraagd. De folder met in zwierige letters 'Good luck, Pelé', heeft al jaren een ereplek tussen de voetbalrelikwieën van mijn oudste zoon.

In mijn boekenkast staan weinig gesigneerde boeken. De mooiste is De herfstkreet van de havik van Nobelprijswinnaar Josep Brodsky. Pal ernaast staat de roman die ik kreeg van José Saramago, ook al een Nobelprijswinnaar. Enkele jaren geleden zocht ik Saramago in zijn woning op. Na het interview volgde de uitnodiging voor een diner. Voordat ik het wist, zat ik met de schrijver en zijn vrouw aan tafel.

Dat klinkt mooi. Dat was het niet. Op de heenreis had ik een vreselijke griep opgelopen. Nog tijdens het hoofdgerecht vroeg ik Saramago of hij een taxi wilde bellen. Pas op de terugweg zag ik zijn opdracht: 'Voor Ronald, de zieke Hollander.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden