Manuscripta luidt nieuwe boekenseizoen in

Archieffoto Manuscripta 2008. Bezoekers bekijken boeken bij een standje. Foto ANP Beeld
Archieffoto Manuscripta 2008. Bezoekers bekijken boeken bij een standje. Foto ANP

Zondag is het weer Manuscriptadag. Op het terrein van de Westergasfabriek kan het publiek kennis nemen van het nieuwe boekenaanbod en schrijvers ontmoeten. Herman Koch zet zijn handtekening in uw exemplaar van Het diner.

De literaire manifestatie Manuscripta geldt als het begin van het boekenseizoen. Op het terrein van de Westergasfabriek wordt de bezoeker zondag overspoeld met het nieuwe aanbod van dit seizoen, vooral gericht op het dit najaar te verschijnen boeken.

U kunt langs de kramen van de uitgeverijen slenteren, maar er is ook een uitgebreid programma vol boekpresentaties, signeersessies, voorleesbeurten, interviews en workshops. Een mogelijke tour op Manuscripta is:

Om 11.30 uur kunt u naar een bijeenkomst waar het over het e-boek gaat. Betekent het e-boek het einde van het papieren boek? Een kwartier later wordt, mocht u hem de vorige week om de en of ander reden gemist hebben, Thomas Rosenboom geïnterviewd. Of u gaat naar de boekverfilming van de A.F.Th. van der Heijdenroman Het leven uit een dag.

Als u zich afvraagt hoe het toch met Koos van Zomeren is: om 12.30 uur praat hij over zijn nieuwe roman Die stad, dat jaar, waarin de SP een belangrijke rol speelt. Tegelijkertijd is ook het geheimzinnig klinkende onderdeel Poëzie voor sceptici te bezoeken. Of Lezen Fransen Nederlandse literatuur?

Ook helemaal in: vrouwen die thrillers schrijven. Vier vrouwelijke thrillerschrijfsters - Ellen den Hollander, Carla de Jong, Elisabeth Mollema en Judith Visser - praten onder de noemer Gevaarlijke vrouwen over hun vak. Overigens, tussendoor kunt u met de kinderen de hele dag naar het kinderpodium in het Huis van Aristoteles.

Om 13.30 uur vertelt Hanneke Groenteman of ze alsnog is gevallen voor de antifeministische slankheidsterreur. In het najaar zal Groentemans nieuwe boek Bestemming bereikt verschijnen. Een kwartier later zal de witte neger Oboema Sesetokoe optreden. Hij leest uit zijn dichtbundel Op een brommer. Misschien hoort u deze regels: Haar ronde verwende hoofd/ Laat zich nog niet vormen naar de pokdalige tegel/ Van een systeemplafond.

Verder weer. Om 14.00 uur praten Gerbrand Bakker en Rinus Spruit onder de titel Onvervalste polderromans over ... inderdaad, polderromans. Een half uurtje later wordt Herman Koch geïnterviewd en signeert hij zijn bestseller Het diner. En weer een half uur later kan het publiek naar Dader of toeschouwer? Vraag het zelf aan Nicci French. Het schrijversechtpaar Nicci French vertelt over de nieuwe thriller Medeplichtig. En iedereen kan vragen inleveren die dan door de interviewer worden gesteld. Met een signeersessie als toetje.

Om 15.30 uur zal biograaf Nop Maas verteller over de door hem geschreven eerste deel van de Gerard Revebiografie: De vroege jaren (1923-1962). Jeugdboekenschrijver Edward van de Vendel mocht een jaar rondlopen bij Ajax. Hij schreef er het jeugdboek Ajax wint altijd over. Hoe ziet Ajax er van binnen precies uit? Heet zijn programmaonderdeel. Hij vertelt erover vanaf 16.00 uur.

Om 16.15 vertelt de grote, langharige dichter Ilja Leonard Pfeijffer over zijn fietsreis naar Rome. 'Ongetraind en op een zesdehands fiets van 95 euro bereikte hij 41 dagen later de Eeuwige Stad. Van het verslag van die reis, het boek De filosofie van de heuvel. Op de fiets naar Rome dat hij samen met fotografe Gelya Bogatishcheva maakte, raakt de lezer plaatsvervangend afgetraind', aldus de informatie bij Bolletjestrui voor Ilja L.

Na al dit masculiene geweld begint om 16.45 uur Wat de vrouw echt wil. Corine Koole schreef het non-fictieboek In bed of op de keukentafel. Koole geeft antwoord op intieme vragen als: 'Waarom zou je onzeker zijn in bed?' Mannen én vrouwen kunnen er iets van opsteken, belooft de aankondiging.

Afsluiten kan om 17.15 uur met bijvoorbeeld Maarten van Rossem, die in Het Amerika van Maarten commentaar zal geven over het land van Obama. (MAARTEN MOLL)

Manuscripta. Westergasfabriek 11.00-18.00 uur. Toegang €10,
zie ook www.manuscripta.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden