'Mantelzorgboete' opnieuw uitgesteld

De 'mantelzorgboete' die AOW'ers moeten gaan betalen als ze met hun kinderen samenwonen, wordt opnieuw vooruitgeschoven. De bedoeling was om deze kostendelersnorm in de Algemene Ouderdomswet (AOW) per 1 juli 2016 in te voeren, maar nu is besloten dat deze ingaat op 1 januari 2018.

Deelnemers aan een protest in 2014 bij het Centraal Station in Den Haag tegen de mantelzorgboete. Beeld ANP
Deelnemers aan een protest in 2014 bij het Centraal Station in Den Haag tegen de mantelzorgboete.Beeld ANP

Door de 'mantelzorgboete' krijgen AOW'ers als ze wonen met hun kinderen een wat lager AOW-pensioen. Ze kunnen immers de kosten van levensonderhoud delen. Tegenstanders zien deze korting echter als een straf op het verlenen van mantelzorg van kinderen aan hun ouders.

Invoering van de mantelzorgboete werd al eens eerder uitgesteld. Eerst zou die op 1 juli van dit jaar van kracht worden.

Volgens het ministerie van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het, na onderzoek, niet duidelijk wat het effect is van de 'boete' op het voornemen van mensen mantelzorg te verlenen. Wel blijkt dat die voor sommige mensen een negatieve invloed kan hebben op de keuze rond mantelzorg. Het ministerie zegt dat aanvullend onderzoek nodig is.

null Beeld ANP
Beeld ANP

PvdA: definitief van tafel

De PvdA wil dat de mantelzorgboete definitief van tafel wordt geveegd. Dat heeft PvdA-Kamerlid John Kerstens gezegd tegen Nu.nl. Door de kostendelersnorm krijgen bijvoorbeeld ouderen met AOW die bij hun kind inwonen minder.

Na veel kritiek besloot het kabinet vorig jaar tot uitstel om het Sociaal en Cultureel Planbureau te vragen de effecten te onderzoeken. Kerstens denkt niet dat het SCP tot een andere conclusie komt dat de invoering van de kostendelersnorm een slechte zaak is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden