Mansveld: 'Nog voor dit weekend oplossing Fyra'

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) komt nog voor het weekend met een alternatief reisplan voor de gedupeerde reiziger nu de Fyra niet meer zal rijden. Dat zegde zij dinsdag de Kamer toe tijdens het Vragenuurtje.

Staatssecretaris Wilma Mansveld Beeld ANP
Staatssecretaris Wilma MansveldBeeld ANP

Tijdens het Vragenuur toonde de oppositie zich verbaasd over 'het gebrek aan regie', zoals D66 dat noemde. Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) vroeg zich af waarom de staatssecretaris vrijdag werd verrast door het besluit van de Belgen om uit de Fyra te stappen. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wilde weten waarom de Kamer de rapporten van NMBS en de NS over het besluit nog niet gekregen heeft. Volgens Mansveld komen die rapporten snel naar de Kamer toe, maar moeten ze eerst nog 'juridisch gevalideerd' moeten worden.

Voor Van Mansveld noemt de kwestie 'bijzonder ingrijpend en teleurstellend.' Voor haar staat voorop dat de Kamer volledig, maar wel 'zorgvuldig en juist' wordt geïnformeerd.

Ze herhaalde dat haar ambitie is dat er opnieuw elk uur een trein over het hogesnelheidsspoor gaat rijden, maar dat ze die garantie nu nog niet kon geven.

Weinig antwoorden
D66-leider Alexander Pechtold vond dat Mansveld 'opvallend weinig antwoorden' had op vragen van Tweede Kamerleden.

Mansveld liet in het debat in het midden of de Fyra V250 nog terugkeert op het Nederlandse spoor. Wel herhaalde ze dat de NS een verstandig besluit heeft genomen door met de Fyra te gaan stoppen. Ook wilde ze nog niet zeggen of de concessie - het recht om de hogesnelheidslijn uit te baten - bij de NS blijft. 'Ik heb niet gezegd dat ik niet met de NS getrouwd ben. Ik heb gezegd dat ik niet met de Fyra getrouwd ben', zei ze.

Geen vertrekpremie
Vertrekkend NS-topman Bert Meerstadt krijgt geen vertrekpremie mee. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Tijdens het vragenuurtje vroeg PVV'er Machiel de Graaf aan Mansveld naar een eventuele vertrekpremie. Hij wilde de garantie dat die niet zou worden uitgekeerd. De staatssecretaris stelde daarop niet op de hoogte te zijn van de afspraken rond het vertrek van Meerstadt. De NS gaf vlak daarna duidelijkheid; er is volgens de vervoersorganisatie 'geen reden voor een vertrekpremie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden