Han Lips

Mansplaining over het feminisme in Vrouw op Mars

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Vrouw op Mars.

Vrouw op Mars Beeld NPO 2
Vrouw op MarsBeeld NPO 2

Lips wilde graag de uitreiking van de TelevizierRing zien, maar hij moest van mevrouw Lips eerst naar Vrouw op Mars kijken. De grap die Lips vervolgens maakte over de vrouw van ­Bruno Mars viel niet goed in huize Lips, dus zat hij vervolgens braaf op de bank voor een geschiedenisles over 100 jaar vrouwenemancipatie.

Dat viel mee. Fidan Ekiz hield de toon licht en strooide gretig met fraai archiefmateriaal zodat het geheel leek op een aflevering van Andere Tijden. Onderwerp van de eerste aflevering van de zesdelige serie was 'Van huisvrouw tot huisman', over de veranderde rol van de huisvrouw.

Journalist Emile Bode legde uit dat in 1950 nog 98 procent van de Nederlandse vrouwen huisvrouw was en dat vrouwen tot halverwege de jaren vijftig als handelings­onbekwaam werden beschouwd, daarmee in feite gelijkgesteld aan zwakzinnigen. Geen wonder dat ze later massaal aan de sherry gingen.

Het waren interessante cijfers, maar wel curieus dat in een serie over emancipatie de eerste deskundige een man is: toch weer een voorbeeld van mansplaining. Gelukkig kwamen er later nog genoeg deskundige vrouwen voorbij, onder wie de onvermijdelijke Hedy d'Ancona, die een ­lesje feministische geschiedenis gaf over het belang van Joke Kool-Smit.

Lips droomde intussen weg bij de zwart-witarchiefbeelden van zwoegende huisvrouwen; hij zag ineens zijn moeder terug, terwijl deze een zware ijzeren vuilnisemmer de trap op sjouwde.

"Er zou een standbeeld opgericht moeten worden voor huisvrouwen, eentje met een mattenklopper in de hand," opperde Bode. Lips voelde er wel wat voor en hij had nog wel een mooie foto van zijn moeder, met schort aan maar wel lachend, die als voorbeeld zou kunnen dienen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden