Mansour interim-president Egypte

Opperrechter Adli Mohamed Mansour is donderdagmorgen volgens de militaire coupplegers officieel de interim-president van Egypte geworden. Het staatspersbureau MENA meldde dat de strijdkrachten 'de presidentiële bevoegdheden hebben overgedragen aan Mansour', het hoofd van het Hoge Constitutionele Hof.

redactie

De 67-jarige Mansour legde donderdag de eed af. Hij moest eerst nog de eed afleggen als voorzitter van het hoogste hof, want Mansour werd begin deze maand pas benoemd door president Mohammed Morsi meldde de nieuwsite al-Ahramonline. Daarna werd hij als president ingezworen.

Waar Morsi is gebleven is nog steeds niet bekend. Tal van topfiguren van de Moslim Broederschap of de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid (FJP) van de broederschap, zijn opgepakt en opgesloten in het gevangeniscomplex Torah aan de zuidrand van Caïro. Daar zit de voorganger van Morsi, Hosni Mubarak, ook vast.

Regering van technocraten
De militaire leider generaal Abdel Fattah al-Sisi, heeft alleen aangegeven dat er vervroegde verkiezingen komen en zei niet wanneer. Al-Sisi heeft gezegd dat er een regering van technocraten komt en dat hij aan een nieuwe grondwet gaat werken. De couppleger is voorts 'begaan' met de media. Hij wil 'een ethische mediacode vastleggen om het professionalisme van de media te garanderen'.

Mansour is door de militairen die woensdag een staatsgreep pleegden, aangewezen om de de taken van het staatshoofd te vervullen tot er nieuwe verkiezingen zijn gehouden. Hij is niet de eerste interim-president. Na de moord op president Anwar al-Sadat op 6 oktober 1981 was de toenmalige voorzitter van het parlement, Sufi Abu Taleb, acht dagen lang president totdat luchtmachtgeneraal Hosni Mubarak officieel Sadats opvolger werd.

Tijdens hevige onlusten en massale protesten begin 2011 schoof de Opperste Raad van de Egyptische Strijdkrachten Mubarak aan de kant en werd generaal Mohamed Hussein Tantawi voorzitter van de raad en feitelijk de baas in Egypte. Dat bleef hij tot de democratisch gekozen burger Mohamed Mursi 30 juni 2012 de eed als president aflegde.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden