Update

Mannen protesteren op dak nieuwe islamitische school

Een actie maandagochtend op het dak van de nieuwe middelbare islamitische school in de Amsterdamse wijk Nieuw-West is beëindigd door de politie. De twee mannen die met bivakmutsen over hun hoofd protesteerden, zijn aangehouden.

Tegen ANP verklaarden de actievoerders de opening van de nieuwe middelbare school 'onwenselijk' te vinden. Beeld ANP
Tegen ANP verklaarden de actievoerders de opening van de nieuwe middelbare school 'onwenselijk' te vinden.Beeld ANP

Vroeg in de ochtend waren twee mannen op het dak van het Cornelis Haga Lyceum op de Naritaweg bij Sloterdijk geklommen. Ze hadden een spandoek aan de gevel gehangen met de tekst 'Wie Islam zaait zal Sharia oogsten'.

Toen het schoolbestuur, personeel, leerlingen en hun ouders 's ochtends bij de school arriveerden, begonnen de mannen vanaf het dak herhaaldelijk de anti-islamitische leus 'salafisme, terrorisme' te roepen.

Hoogwerker
De politie was snel ter plaatste, maar het duurde nog even totdat er tot actie werd overgegaan. Met behulp van een hoogwerker van de brandweer betrad de politie rond 10.30 uur het dak, waarna de actievoerders zonder zich te verzetten het dak verlieten. Ze zijn gearresteerd op verdenking van het verstoren van de openbare orde. De politie heeft ook het doek verwijderd.

De twee mannen, van 29 en 32 jaar oud, voerden actie in naam van de organisatie 'Het Identitair Verzet', een in 2012 opgerichte nationalistische actiegroep die is geïnspireerd op de Franse actiegroep Géneration Identitaire.

Aan ANP verklaarden de actievoerders de opening van de nieuwe middelbare school 'onwenselijk' te vinden, "vanwege de sympathie van bestuursleden voor het salafisme in het recente verleden."

Goede bedoelingen
De lessen op de net geopende middelbare school beginnen volgende week, maar het gebouw was vandaag al geopend voor een introductiedag. Een aantal klassen leerlingen was aanwezig, net als hun ouders, die hun kinderen naar school hadden gebracht. Het protest van de mannen op het dak kon weinigen zijn ontgaan.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Volgens Vicky Koolen, de moeder van een 14-jarige leerling, zorgde de aanwezigheid van de twee echter niet voor paniek. "Het is niet leuk dat het gebeurt, maar de sfeer werd er niet helemaal door verpest. We zijn inmiddels ook wel wat gewend. Er is veel kritiek op islamitische scholen. We moeten gewoon bewijzen dat we goede bedoelingen hebben."

Het Identitair Verzet laat op Facebook weten het te betreuren dat er minderjarige leerlingen getuige zijn geweest van de actie. 'Wij hebben speciaal deze dag en dit tijdstip uitgekozen omdat er nog geen scholieren aanwezig zouden zijn. Ja wij zijn als samenleving in oorlog met salafisten, maar het is geen doelstelling van ons om kinderen onder de 14 onze boodschap voor te houden.'

Op social media reageerden Amsterdamse politici maandagochtend tijdens het protest verbolgen op de actie. 'Haal die gevaarlijke gekken daar heel snel weg,' twitterde Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks. Ook PvdA-raadslid Sofyan Mbarki schreef: 'Die bivakmutsen moeten snel van het dak af.'

Weinig vertrouwen
Het Cornelius Haga Lyceum, genoemd naar een zeventiende-eeuwse Nederlandse gezant aan het Turkse hof, heeft een bewogen voor­geschiedenis. Zowel de gemeente als het rijk wilde de school niet, maar deze zomer besliste de Raad van State dat de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) aan de eisen voldoet om de school voor mavo, havo en vwo op te richten in Amsterdam.

Staatssecretaris Sander Dekker zei weinig vertrouwen te hebben in het bestuur van de school en ook wethouder Onderwijs Simone Kukenheim reageerde teleurgesteld, omdat zij geen vertrouwen heeft in het SIO-bestuur.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden