Plus

'Mannelijke energie zorgt voor een gebrek aan verbinding in de politiek'

Overwaardering van mannelijke kwaliteiten kan de oorzaak zijn van de afstand die mensen voelen tot de politiek en de verkiezingen. Hoogste tijd voor relatietherapie, zegt Annemarie Renes.

Annemarie Renes-Van Asselen Beeld Ernst Coppejans
Annemarie Renes-Van AsselenBeeld Ernst Coppejans

'Als ik tegen mensen zeg: Ik heb helemaal niets met die politiek, dan zie je er altijd een paar opgelucht ademhalen: 'Oh pfiew, ik durfde het niet te zeggen.'" Annemarie Renes-Van Asselen zit in haar kantoor in Zuid, achter een groot bureau met thee en Italiaanse cantuccini.

"Ik ben hoogopgeleid, ik ben ondernemend en maatschappelijk geëngageerd. Ik weet wat het belang is van volksvertegenwoordiging en ik voel ook de relevantie, maar tegelijk voel ik een enorme afstand tot Den Haag. Dat is raar, dacht ik, daar moet ik wat mee."

Maandag organiseert ze met Het Parool De Vrouwelijke Stem, een avond relatietherapie tussen vrouwelijke politici en vrouwelijke kiezers, waarbij de twee groepen elkaar beter kunnen leren kennen en begrijpen. Want, zegt ze lachend: "Het is een beetje zoals in sommige relaties: je leeft met elkaar samen, maar je hebt eigenlijk geen contact. En als je daar niets aan doet, gaat er op een geven moment eentje vreemd."

One of the guys
Waar het volgens haar aan mankeert is een gebrek aan verbinding, iets wat voortkomt uit de dominant aanwezige mannelijke energie in de politiek.

"Het gaat om het winnen van zetels en het winnen van het debat, om de ratio. Wat is verkiezingsprogramma? Hoeveelste staat iemand op de lijst? Dat is allemaal ver weg voor de kiezer. Ik heb altijd het idee dat het over iemand anders gaat. Daarom is het de hoogste tijd om wat meer vrouwelijke energie in de politiek te brengen."

Die mannelijke en vrouwelijke energieverhouding manifesteert zich overal, ziet ze. Niet alleen in de politiek, ook in het bedrijfsleven. Het viel haar voor het eerst op toen ze werkte bij Heineken.

"Het was een goede baan, een mooi bedrijf, waar ik veel leerde. Ik was one of the guys, je kon mij tussen een groep mannen zetten en ik was één van hen. Maar ik miste iets." En ook bij de baan daarna zat iets net niet lekker. "Ik werkte heel resultaat gericht, op hoog tempo en alles was gebaseerd op feiten en resultaten. Ik kon wel verschil maken, maar niet het grootste verschil."

Andere toolbox
Toen ze hierover ging praten, bleken veel vrouwen dit te herkennen. "Het is een cultuur die vaart op mannelijke energie en waar je als vrouw in mee moet gaan als je mee wilt blijven doen. Dat was voor mij niet langer aantrekkelijk. Er zit namelijk nog een heel deel in mij, zoals creativiteit, intuïtie en kwetsbaarheid."

Kwaliteiten die ze ziet als vrouwelijk en die gericht zijn op duurzaamheid en verbinding. Eigenschappen die ook nog vaak op een tweede plek staan. Onterecht, vindt ze.

"We staan momenteel voor steeds complexere uitdagingen, of het nu gaat om politiek, het klimaat of de financiële crisis, allemaal vragen ze om een andere toolbox dan die we tot nu toe ingezet hebben - in mijn ogen vragen ze om vrouwelijke kwaliteiten, die overigens in vrouwen én in mannen zitten."

Yogamat
Zowel mannen als vrouwen onderwaarderen vrouwelijke eigenschappen, zegt ze. "Dat patriarchale is verweven in onze samenleving, in onze geschiedenis en daardoor ook in de politiek, de wetenschap en godsdienst. Allemaal hebben we onbewust een voorkeur voor mannelijke energie en iedereen past zich gewoon aan."

Annemarie Renes-Van Asselen

- Geboren in 1977 in Amsterdam
- Studeerde International Business, Universiteit van Maastricht
- Management traineeship Heineken en brand management Amstel, sponsormanager bij Versatel, Industry Head Agency bij Google
- 2015: personal & business coach, gestart met de Women Development Boutique

Wel is dat patriarchale systeem iets waar vooral vrouwen tegenaan lopen, zegt ze. De balans is zoek, iets waar ze mensen als coach ook op wil wijzen.

"Het is belangrijk dat vrouwen zich bewust worden van die vrouwelijke kwaliteiten en die ook durven in te zetten om de balans te herstellen. En dan hoef je echt niet de hele dag op een yogamat te gaan zitten mediteren. Want of je nu leiding geeft aan duizend mensen of je kinderen opvoedt: zoiets heeft ook impact op je omgeving."

Een betere samenleving begint bij jezelf, dat klinkt mooi, maar dat neemt toch niet weg dat sommige mannen niet zitten te wachten op die vrouwelijke invloeden?

"Dat kan, maar het is niet altijd zo dat een ander je bewust tegenhoudt. We zitten in een transformatieproces naar emancipatie, waarbij feiten en cijfers over gelijkheid een belangrijk onderdeel zijn van de maatschappelijke bewustwording. Maar om iets te veranderen aan de buitenwereld moet je dat ook bij jezelf zoeken, want in vrouwen zelf voert die mannelijke energie ook vaak de boventoon."

De persoon achter de politica
Op 15 maart alleen maar op vrouwen stemmen om zo meer vrouwen in de Kamer te krijgen, daar is ze dan ook geen voorstander van. "Het gaat niet alleen over een gelijk aantal mannen en vrouwen, een quotum, dus ik ageer ook tegen zo'n oproep. Want stel nou dat we op meer vrouwen stemmen, maar die vrouwen zijn op die plek terechtgekomen omdat hun mannelijke energie leidend is geweest, dan kom je nog niet verder."

Juist daarom vindt ze het zo belangrijk om te weten wie de persoon achter de politica is. "Idealiter stem je op vrouwen die de kracht én de kwetsbaarheid hebben, en het zou dan ook mooi zijn als we dat maandag te zien krijgen tijdens de relatietherapie."

"Waarbij zowel kiezer als politica kan praten over wat ze van elkaar zouden willen, waarbij we elkaar eens vanuit een ander perspectief kunnen bekijken en waarbij van eenrichtingsverkeer geen sprake is. Omdat ik denk dat je op die manier een betere keuze kunt maken."

De Women Development Boutique organiseert samen met Het Parool De Vrouwelijke Stem, een avond waarin vrouwelijke politici en vrouwelijke kiezers met elkaar in gesprek gaan.

Te gast zijn Stientje van Veldhoven (2de op de lijst van D66), Sophie Hermans (16de op de lijst van de VVD), Kirsten van den Hul (8ste op de lijst van de PvdA) en Sadet Karabulut (5de op de lijst van de SP).

Maandag 13 februari
17.30-22.00 uur
Redactie Het Parool, INIT-­gebouw, Jacob Bontiusplaats 9, Amsterdam
€25 inclusief diner en drankjes

Aanmelden via www.womendevelopmentboutique.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden