PlusFilmrecensie

Manifesto

Ja, zeker, Julian Rosefeldts Manifesto draait volledig om Cate Blanchett. De van oorsprong Australische actrice etaleert haar veelzijdigheid door in de twaalf vignetten waaruit de film bestaat alle dertien sprekende rollen voor haar rekening te nemen.

Joost Broeren-Huitenga
Manifesto Beeld -
ManifestoBeeld -

De door haar gespeelde personages spuien teksten uit tientallen manifesten. Dat begint, hoe kan het eigenlijk ook anders, met Marx en Engels, maar de tientallen teksten die verder worden geciteerd draaien vooral om de kunsten: van de dadaïsten en futuristen van de vroege 20ste eeuw tot aan de filmwetten van makers als Werner Herzog en Lars von Trier.

Hoewel de woorden lang niet altijd natuurlijk passen bij de personages, de twee soms zelfs ronduit botsen, weet Blanchett ze over te brengen alsof ze de meest natuurlijke zaak van de wereld bepleit.

Maar het is niet Blanchetts spel dat Manifesto ook een van de interessantste films van het jaar maakt. Dat spel was immers ook prima overgekomen in het theater en in Rosefeldts meerschermige installatie waar de film uit voortkomt (eerder dit jaar te zien op het Holland Festival).

Echt filmisch zijn de overweldigende locaties waar Rosefeldt zijn actrice telkens in plaatst.

Schreeuwen om vrijheid
Soms versterken zij het punt van het oorspronkelijke manifest: de zwerver die de politieke traktaten van Marx en Engels ­uitkraamt scharrelt rond op een immens, verlaten, betonnen industriegebied.

Andere locaties becommentariëren de tekst juist: Von Triers belerende Dogmafilmregels worden opgelepeld door een lerares in een kleuterklas.

Dat commentaar wordt steviger aangezet doordat in deze filmversie de verschillende vignetten met elkaar worden verweven in de montage. Geraffineerd laat Rosefeldt zijn vignetten op elkaar botsen in de volgorde waarin hij ze presenteert en creëert hij een rode draad door sommige ervan vaker terug te laten komen.

Zo wordt gaandeweg ook duidelijk dat al die kunstenaars, al meer dan een eeuw, eigenlijk schreeuwen om dezelfde vrijheid.

Manifesto
Regie Julian Rosefeldt
Met Cate Blanchett
Te zien in De Balie, Eye, Filmhallen, Rialto

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden