Mandela vonnist Mugabe

Nelson Mandela en zijn vrouw worden begroet door de Britse koningin Elizabeth. Foto AP/Dominic Lipinski Beeld
Nelson Mandela en zijn vrouw worden begroet door de Britse koningin Elizabeth. Foto AP/Dominic Lipinski

LONDEN/HARARE - Nelson Mandela heeft zich niet langer kunnen beheersen. Op een diner gisteravond in Londen sprak hij in een enkele zinsnede zijn vonnis uit over de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. De meest gezaghebbende stem in en van Afrika maakte gewag van 'het tragische falen van het leiderschap in ons buurland Zimbabwe'.

''We zien met droefheid de voortdurende tragedie in Darfoer. Dichter bij huis hebben we de uitbarsting van geweld in ons eigen land gezien tegen mede-Afrikanen, en het tragische falen van het leiderschap in ons buurland Zimbabwe,'' zei de Zuid-Afrikaanse oud-president.

Mandela had zich tot dusverre onthouden van commentaar op de situatie in Zimbabwe, en diplomaten hadden er niet op gerekend dat hij in Londen, waar hij een weeklang verblijft om fondsen te werven voor aidsonderzoek, zich daar wel in het publiek over zou uitlaten.

Dat was niet zozeer om Mugabe te sparen, als wel om Mandela's eigen opvolger Thabo Mbeki, officieel bemiddelaar in de Zimbabwaanse crisis, niet voor de voeten te lopen. Maar Mbeki's hardnekkige weigering om het bewind van Mugabe anders aan te pakken dan met 'stille diplomatie', werd zijn voorganger kennelijk teveel.

Dat had waarschijnlijk ook te maken met Mbek's weigering om gisteren in Swaziland een Zuidelijk-Afrikaans spoedberaad over Zimbabwe bij te wonen. De drie landen die daar wel bijeenkwamen (naast het gastland ook Tanzania en Angola), vormen de politieke 'trojka' van de regionale organisatie SADC.

Zij riepen op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe, die morgen wordt gehouden, uit te stellen. Het volk van Zimbabwe 'verdient een afkoelingsperiode', waarin regering en oppositie 'een compromis' moeten zien te vinden. 'Het doorgaan van de verkiezingen onder de huidige omstandigheden ondermijnt de geloofwaardigheid en legitimiteit van de uitslag ervan,' aldus de verklaring.

In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare zochten gisteren driehonderd mensen hun toevlucht tot de ambassade van Zuid-Afrika.

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai verliet gisteren de Nederlandse ambassade, zijn tijdelijke schuilplaats, en gaf in zijn eigen huis een persconferentie. Hij riep de hulp in van de Afrikaanse Unie en van de buurlanden om de crisis tot een oplossing te brengen.

De Britse koningin Elizabeth heeft Mugabe gisteren de hoogste Britse onderscheiding ontnomen, het ridderschap, dat hem in 1994 was verleend. Dat is een zeldzame stap. Mugabe bevindt zich nu in het gezelschap van wijlen de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu, die in 1989 zijn 'knighthood' kwijtraakte, een dag voordat hij in eigen land standrechtelijk werd geëxecuteerd.

Groot-Brittannië zint op nog meer sancties tegen het Zimbabwaanse regime. Premier Gordon Brown zei gisteren dat het cricketteam uit Harare volgend jaar niet welkom is voor de voorgenomen wedstrijden tegen Engeland en Wales.

In Zuid-Afrika gaan stemmen op om harde maatregelen tegen Zimbabwe. Men wil vermijden dat Zuid-Afrika bij het organiseren van de WK voetbal in 2010 in dezelfde diplomatieke problemen verzeild raakt als China bij het organiseren van de Olympische Spelen. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden