Mandela te gast bij campagne van Zuma

Mandela sprak het stadion niet rechtstreeks toe, maar liet een vooraf opgenomen video-opname vertonen. Foto EPA Beeld
Mandela sprak het stadion niet rechtstreeks toe, maar liet een vooraf opgenomen video-opname vertonen. Foto EPA

JOHANNESBURG - De negentigjarige Nelson Mandela heeft gisteren de campagne van ANC-leider Jacob Zuma kracht bijgezet door te verschijnen op een verkiezingsbijeenkomst in een stadion in Johannesburg.

De aartsvader van de strijd tegen de apartheid, die door de honderdduizend ANC-aanhangers met gejuich werd begroet, reed met Zuma een rondje in een golfkarretje en nam daarna plaats op het podium, naast zijn voormalige echtgenote Winnie.

Mandela sprak het stadion niet rechtstreeks toe, maar liet een vooraf opgenomen video-opname vertonen. ''Het ANC heeft de historische verantwoordelijkheid ons land te leiden en een verenigde, niet-raciale samenleving te creëren,'' aldus Mandela, die zelf van 1994 tot 1999 president was.

Hij zei te hopen op 'een beslissende overwinning' voor het ANC bij de verkiezingen van woensdag en noemde het 'uitbannen van armoede' de belangrijkste taak voor de nieuwe regering.

De aanwezigheid van Mandela was een belangrijke steun in de rug voor Jacob Zuma. Aan diens vooruitzichten om president te worden wordt niet getwijfeld, maar het resultaat voor het ANC lijkt minder indrukwekkend te worden dan bij vorige verkiezingen.

Mede vanwege de rechtszaken tegen Zuma en diens broedertwist met president Thabo Mbeki, heeft het ANC meer concurrentie gekregen. De afgescheiden partij Cope zou volgens de laatste peilingen vijftien procent van de stemmen kunnen halen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden