Mandela's persoonlijk leven getekend door tragiek

Het leven van Nelson Mandela is niet alleen getekend door de politieke strijd die hij voerde tegen rassendiscriminatie, maar ook door tragische gebeurtenissen op persoonlijk vlak. Hij scheidt twee keer en verliest drie kinderen. Hij vindt een nieuwe steun en toeverlaat in de 27 jaar jongere Graça Machel, een mensenrechtenadvocate en oud-presidentsvrouw van Mozambique, en trouwt met haar als hij 80 jaar is.

null Beeld getty
Beeld getty

Zijn eerste vrouw is Evelyn Ntoko Mase, met wie Mandela in 1944 trouwt. Ze krijgen twee zonen en twee dochters. Zijn eerste dochter Makaziwe overlijdt 9 maanden na haar geboorte, waarna hun tweede dochter dezelfde naam krijgt. In 1957 scheidt hij van Evelyn.

Een jaar later trouwt hij met Nomzamo Winifred Madikizela (Winnie) die aan zijn zijde strijdt voor mensenrechten. Ze krijgen twee dochters, Zenani en Zindziswa. Lang kan hij niet van ze genieten, want in 1964 verdwijnt hij achter de tralies.

Begrafenis
Zoon Madiba Thembekile uit zijn eerste huwelijk sterft in juli 1969 door een verkeersongeval. Mandela mag niet bij de begrafenis zijn. Winnie raakt tijdens zijn gevangenschap steeds vaker in opspraak door de harde methodes die zij en haar medeactivisten gebruiken tegen (vermeende) tegenstanders van hun strijd tegen apartheid. Twee jaar na zijn vrijlating in 1990 gaat Nelson bij haar weg, maar de echtscheiding wordt pas in 1996 officieel.

In die jaren bouwt hij een relatie op met Graça Machel, die sinds 1986 weduwe is. In 1998 huwen zij. Zij maakt ook deel uit van de mede door Mandela opgerichte groep The Elders, waarin leiders zitten die zich sterk maken voor vrede en mensenrechten.

Vanaf 2004 trekt Mandela zich terug uit het publieke leven. In 2005 geeft hij nog wel een persconferentie om bekend te maken dat zijn zoon Makgatho Mandela is overleden aan aids. Mandela probeert daarmee openheid te forceren over deze fatale ziekte, waarop dan in grote delen van de wereld en vooral in Afrika een groot taboe ligt.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden