PlusAchtergrond

Manchette-Tardi Integraal: strips die aan ’t denken zetten

Tekenaar Tardi verstripte misdaadromans van Jean-Patrick Manchette. Samen maakten de Fransen één strip. Ze zijn verzameld in Manchette-Tardi Integraal.

Stroken uit Kleine West Coast Blues, de verstripping van Jacques Tardi van de gelijknamige misdaadroman van Jean-Patrick Manchette.Beeld Jean-Patrick Manchette (Auteur) -Jacques Tardi (Illustration)

‘We moesten half Parijs door voor we er waren. Net een reis door de tijd. We scheurden langs oude bouwvallen die aan de slopers beloofd waren of we raasden langs de wijken die waren verbouwd voor de chic of langs de voet van immense torens voor de witte boorden, voor kantoren, soms voor de havelozen. Triestig werd ik ervan.’

Zo begint het beeldverhaal Griffu. De tekst is van Jean-Patrick Manchette, de tekening onder de woorden is van de hand van Jacques Tardi (1946). Manchette (1942-1995) was schrijver van, zoals dat heet, keiharde misdaadromans. Tardi is een van ’s werelds bekendste striptekenaars.

Griffu, het album verscheen in 1978, was een samenwerkingsproject tussen de twee. Het moest, in de woorden van Manchette in een brief aan een vriend, ‘een supersnelle thriller worden, een weloverwogen stijloefening vol gevechten, mooie wagens, schieten, alcohol en neuken… Niks dan goeie dingen, alles geheel vanzelfsprekend, zoals je ziet. Je weet dat ik erg van sleetste structuren hou.’

Alle ‘goeie dingen’ afgevinkt

Je waant je in een Amerikaanse hard-boiled misdaadroman, alleen speelt het verhaal in Parijs. En binnen een paar bladzijden zijn alle ‘goeie dingen’ al afgevinkt. Verbeeld in de karakteristieke stijl van Tardi; een combinatie van klare lijn, sterk expressieve karikaturale personages, afgezet tegen een zwaarmoedig, nostalgisch fotografisch-realistisch decor.

Een schitterende samenwerking. Helaas bleek Griffu het enige voltooide samenwerkingsproject tussen Manchette en Tardi. Lang na Griffu zou Tardi in de periode 2005-2011 drie romans van Manchette verstrippen: Kleine West Coast Blues, De sluipschutter, en Gek op moorden. Met Griffu zijn die nu verzameld in het prachtige, 360 pagina’s dikke Manchette-Tardi Integraal. Waarin ook opgenomen de pagina’s van het door de twee begonnen, maar onvoltooid gebleven verhaal Fataal.

Populaire literatuur

Tardi bleef in de drie verstrippingen trouw aan de tekst van Manchette. Hij kon zich volkomen vinden in de opvatting van Manchette, voor wie de thriller een vorm van populaire literatuur was die het mogelijk maakte gevoelige onderwerpen aan te reiken die de lezer aan het denken zou zetten. Als ergens het beeld de tekst niet alleen echt versterkt, maar zeker gelijkwaardig is, dan wel in deze geweldige verstrippingen.

Manchette-Tardi Integraal. Scratch, €39,90

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden