Man vernielt ruiten van koosjer restaurant Amstelveenseweg

De ruiten van restaurant Hacarmel aan de Amstelveenseweg zijn donderdagochtend ingeslagen. De politie heeft een verdachte, een 29-jarige man, aangehouden.

Ruben Koops
De ruiten van restaurant HaCarmel zijn gesneuveld na het incident Beeld -
De ruiten van restaurant HaCarmel zijn gesneuveld na het incidentBeeld -

Op videobeelden van AT5 is te zien hoe een man met een Palestijnse shawl in gesprek is met omstanders en twee agenten. Hij is gewapend met een stuk hout.

Nadat de omstanders hem niet hebben kunnen overtuigen, slaat hij met zijn knuppel de ruiten van restaurant Hacarmel in. De politieagenten grijpen op dit moment in, en sproeien met pepperspray. De man wordt tegen de grond gewerkt en uiteindelijk afgevoerd.

"Onze collega's waren op dat moment met zijn tweeën. Omdat hij gewapend was, moesten we wachten op versterking. We zijn direct in actie gekomen na de vernieling," zegt een woordvoerder van de politie.

Hacarmel is een van de weinige koosjere restaurants in de stad, met herkenbare Hebreeuwse belettering op de ramen. Mede-eigenaar Daniel Baron vermoedt dan ook dat het om een gerichte actie gaat. "Het was een uurtje voor openingstijd. Dit hebben we nog nooit meegemaakt."

Jeruzalem
Baron denkt dat de vernieling is aangericht vanwege de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, door president Trump. Dit heeft tot woedende reacties geleid in de Arabische gemeenschap.

Een getuige heeft tegen AT5 gezegd dat de man tijdens zijn actie 'Palestina' en 'Allahu akbar' geroepen zou hebben.

Volgens de politie gaat het om een 29-jarige man die met een tijdelijke verblijfsstatus in Amsterdam woont.

Baron is van plan om de beglazing te laten vervangen door beschermend dubbel glas. "Als daar iemand iets tegenaan gooit, ontstaat er hoogstens een barst."

Israëlische vlag
De herkenbaarheid van de eetgelegenheid zorgt ervoor dat er wel eens op de ruiten wordt gespuugd, vertelt Baron.

De restaurateur is geschrokken, maar is niet van plan om de herkenbaarheid van het restaurant te veranderen. "Een Grieks restaurant hangt een Griekse vlag op, wij serveren de Israëlische keuken en hangen dus een Israëlische vlag op."

De gemeenteraad heeft eerder een subsidieregeling in het leven geroepen voor joodse ondernemers, waardoor zij gemeentelijke financiering kunnen krijgen voor beschermende maatregelen.

VVD-raadslid Marianne Poot heeft aangekondigd de kwestie donderdagmiddag te willen bespreken in de gemeenteraad.

Lees ook: 'Inslaan ruit koosjer restaurant was daad van terreur'

Amerika erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich woensdag de woede op de hals gehaald van de Arabische wereld door Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Hij kondigde daarbij ook aan de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar de heilige stad.

Israël claimt Jeruzalem van oudsher als hoofdstad terwijl de Palestijnen het door Israël bezette Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad zien. De Palestijnen en landen als Jordanië en Egypte waarschuwden Trump van tevoren dat de erkenning schadelijk kan zijn voor het vredesproces en de stabiliteit in de regio. De Amerikaanse president zette echter door en kwam daarmee een verkiezingsbelofte na.

Trump zei te willen breken met de politiek van zijn voorgangers in de afgelopen decennia die het vredesproces ook niet tot een goed einde heeft gebracht, zo verklaarde hij in een toespraak. De erkenning is volgens hem het beste om te doen voor het vredesproces tussen Israël en Palestina.

Reacties Israël en Arabische landen
Israël reageerde verheugd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de stap een "historische mijlpaal'' en het begin van een nieuwe benadering van het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Arabische landen reageerden boos. Voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Amerika nu afstand gedaan van zijn rol als bemiddelaar in het vredesproces. "Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van de staat Palestina'', verkondigde hij in een toespraak. Ook de leiders van landen als Jordanië, Qatar, Marokko en Egypte veroordeelden de stap.

Europa
In Europa kreeg Trump de handen ook niet op elkaar. De EU uitte zijn diep bezorgdheid over de stappen terwijl de Britse premier May en de Franse president Macron verklaarden niet achter Trumps beslissing te staan.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra noemde de acties van de Amerikaanse president "onverstandig en contraproductief''. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden