Update

Man op A4 aangehouden na opmerking over bom

Op de A4 ter hoogte van afrit Sloten werd maandagochtend bij een touringcar een man onder schot gehouden. De 'verwarde' man is aangehouden, aldus de politie. De weg werd afgesloten, maar is inmiddels weer vrijgegeven.

Hanneke Keultjes en Priscilla Tienkamp
De politieactie op de A4 Beeld VID
De politieactie op de A4Beeld VID

Op een webcam van de Verkeersinformatiedienst (VID) was te zien hoe de man onder schot gehouden werd. Die camera werd 'tot nader order' weggedraaid, aldus de VID.

Rond 8.53 uur kreeg de politie een melding binnen over een persoon die 'vreemde opmerkingen' maakte met daarin het woord 'bom'. De buschauffeur heeft de bus daarom tot stilstand gebracht op de A4 ter hoogte van Sloten. Een arrestatieteam hield de man onder schot. Hij is aangehouden. De politie vermoedt dat de man verward is.

De snelweg richting Schiphol werd tijdelijk afgesloten. De politie meldt dat de bus 'uit voorzorg' is onderzocht. Alle passagiers werden uit de touringcar gehaald. Bij het onderzoek werd niets verdachts aangetroffen. De weg werd vervolgens vrijgegeven. "De bus gaat - met passagiers - alsnog door naar Schiphol," aldus de politie in een tweet.

De bus zou door de NS ingezet zijn vanwege de werkzaamheden aan het spoor tussen Amsterdam Zuid en Schiphol. De politie kan dit op dit moment nog niet bevestigen.

Door de actie ontstond een file op de A4. Weggebruikers kregen het advies om te rijden via de A10, de A2 en de A9. Volgens een getuige stapten mensen ook uit hun voertuig om naar Schiphol te wandelen. Dat gebeurde afgelopen weekend ook al, waarop de marechaussee waarschuwde dat dit 'zeer gevaarlijke situaties' kan veroorzaken. Zij roepen mensen op in de auto te blijven zitten.

Signaal
Op en rondom Schiphol zijn sinds dit weekend extra veiligheidscontroles door de marechaussee. Die controles gaan tot nader order door, zei een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee maandagmorgen.

De maatregel werd ingevoerd nadat vrijdag een 'signaal' van dreiging was binnengekomen. Daartoe besloot de zogenoemde driehoek (burgemeester, hoofdofficier en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "De maatregelen blijven van kracht totdat de driehoek daarover anders besluit," aldus de woordvoerster van de marechaussee.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden