Update

'Man moet wel naar mooie vrouwen kijken'

ANP Beeld
ANP

AMSTERDAM - Mannen die naar mooie vrouwen kijken, doen dat onbewust, omdat zij nu eenmaal zo zijn geprogrammeerd. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Vrije Universiteit in Amsterdam de resultaten dinsdag heeft bekendgemaakt.

De onderzoekers bekeken met behulp van EEG-scans hoe de hersenen van mannen en vrouwen reageren op foto's van mensen met een aantrekkelijk, een onaantrekkelijk en een gemiddeld uiterlijk. Mannen bleken veel sterker te reageren op mooie vrouwen dan omgekeerd.

De onderzoekers denken dat dit een evolutionaire oorzaak heeft. Mannen zouden van nature geprogrammeerd zijn om meer aandacht te besteden aan aantrekkelijke vrouwen. Die zijn namelijk in de regel jong en gezond en kunnen dus voor veel nageslacht zorgen.

Vanuit dat perspectief bezien zouden vrouwen eerder letten op mannen met ambitie en status, omdat die beter in staat worden geacht voor hen en hun nageslacht te zorgen. Aantrekkelijkheid speelt daarbij een minder prominente rol, aldus de wetenschappers.

Uit eerdere studies bleek al dat het menselijk brein geprogrammeerd is om potentiële gevaren snel te herkennen, bijvoorbeeld slangen, wapens en boze gezichten. Dit onderzoek toont volgens de wetenschappers aan dat de hersenen ook voorrang verlenen aan beelden die kunnen helpen ons voortbestaan veilig te stellen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden