Man legt schip in Houthaven bij buren langszij

De familie Roosen kocht de ligplaats van de buurman afgelopen zomer. Maar de buurman vertrok nooit. Inmiddels is de ruzie hoog opgelopen en wordt er gedreigd met handgranaten.

De groen-witte boot links is van de buurman die niet wil vertrekken. De blauwe boot en de kleine boot zijn van de familie Roosen. Beeld Lorianne van Gelder

Het leek zo mooi. De ligplaats naast Bas Roosen en Gwen Mertens aan de pittoreske Haparandasteiger bij de Houthavens kwam afgelopen jaar vrij. De buurman wilde hem verkopen.

Dat kwam goed uit, want Roosen en Mertens hadden nog geen ligplaats voor hun oude woonschip en wilden de boot niet van de hand doen. De verkoop kwam in april vorig jaar rond. De buurman had tot juli de tijd om te vertrekken met zijn groen-witte schip, maar hij ging niet. Hij legde zijn schip bij de familie Roosen langszij. Stroom bleef hij halen uit de elektriciteitskast die bij de verkochte ligplaats hoort.

Toen Bas Roosen een slot op de elektriciteitskast zette, kocht de buurman een generator. Die zet hij regelmatig aan, ook 's nachts. Roosen: "Het geluid van de machine draagt over water heel ver."

Vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs
Een paar weken geleden werd het lawaai de familie te gortig. Bas Roosen klom naar de boot van de buurman en zette de generator uit. De buurman belde de politie en zei dat Roosen hem met een bijl had bedreigd, wat zowel Roosen, als zijn zoon (14), die getuige was van de confrontatie, ontkent. De politie arresteerde Roosen en hield hem een nacht vast op het politiebureau. Uiteindelijk werd hij weer vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs.

Roosen verzocht zowel politie als Waternet herhaaldelijk de boot van de buurman weg te slepen. De buurman is een bezwaarprocedure tegen verwijdering gestart. Een woordvoerder zegt dat Waternet het oordeel van de rechter wil afwachten voordat er wordt gehandhaafd. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Inmiddels is de familie ten einde raad. Zoon Teun schreef zelfs een brief aan burgemeester Eberhard van der Laan omdat hij zich zorgen maakt over de situatie op de steiger. Het gezin vermoedt dat de buurman verslaafd is en dat de auto's die af en aanrijden van dealers zijn.

Bewoner voelt zich niet goed
Afgelopen weekend werd Roosen nog bedreigd door een onbekende man op de boot van de buurman, die zei er ook te wonen. "Hij riep dat hij granaten bij ons naar binnen zou gooien." Roosen heeft er aangifte van gedaan.

De boot van de buurman is bij een bezoek van de verslaggever dichtgeplakt met plastic gordijnen, in de kajuit staan stapels dozen. Op het dek liggen roestige fietsen. Na herhaaldelijk kloppen komt er een vrouw naar buiten. Ze zegt dat de buurman zich niet goed genoeg voelt om iets te zeggen. "Maar er is geen ruzie hoor."

Ook later wil de buurman, ondanks herhaaldelijke verzoeken om een reactie, geen commentaar geven. Voor Roosen is de situatie onbegrijpelijk: "Iemand kan gewoon langszij zijn boot neerleggen en er wordt niets aan gedaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden