Man krijgt 8 maanden cel voor automatisch wapen onder bed

Wat deed de 23-jarige Gijs M. met een automatisch wapen, een pistool en vierhonderd kogels onder zijn bed? Dat is nog steeds onduidelijk, maar de rechtbank legde de Amsterdammer dinsdag acht maanden cel op voor wapenbezit. 'U bent ver over de grens gegaan.'

Maarten van Dun
De politie trof ook een dolk, duct tupe en tie wraps bij M. aan Beeld ANP
De politie trof ook een dolk, duct tupe en tie wraps bij M. aanBeeld ANP

De officier van justitie bekroop een zeer ongemakkelijk gevoel bij het geval van Gijs M. "Ook ik moest direct denken aan de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen aan de Rijn, waar een man met psychische problemen lukraak om zich heen schoot."

Feit is echter dat het onduidelijk is of Gijs M. iets van plan was.

Het was zijn moeder die in maar onder het bed van haar zoon een volautomatisch aanvalswapen, een pistool en vierhonderd kogels vond. Ze maakte zich al langer zorgen om de psychische gesteldheid van haar kind en belde na de vondst de politie.

Toen de agenten arriveerden, vonden zij ook nog een tas met een opmerkelijke verzameling spullen: een jas van PostNL, een dolk, duct tape en tie wraps die op een vreemde manier waren geprepareerd. "Daar kon je enkel nog iets tussenstoppen. Polsen bijvoorbeeld," zei de officier van justitie.

Gevonden
Maar Gijs M. bezweert dat hij geen plannen had met de spullen. Hij stelt de tas met wapens te hebben gevonden bij het grofvuil. Met zijn voorliefde voor geschiedenis en techniek was zijn nieuwsgierigheid gewekt.

Psychologen en psychiaters stelden vast dat er bij M. geen sprake is van radicale ideeën.

Wel is hij kwetsbaar en makkelijk beïnvloedbaar, en mede door cannabisgebruik is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis. Kort voor zijn aanhouding was hij zijn baan kwijtgeraakt. Was hij depressief, door het vele blowen, vroeg de rechtbank. "Cannabis is ook maar plant," zei M., "die kan je ook niet overal de schuld van geven."

Rock bottom
M., een jongeman met een open gezicht en kort blond haar, verschool zich niet. Ja, hij had de wapens in bezit gehad en inderdaad, het ging in de maanden voor zijn aanhouding niet zo goed met hem. "Het had wel wat minder gekund met het gebruik van middelen, al zag ik dat toen niet als een probleem. Maar waar ik nu zit is het rock bottom. Daar wil ik beter uitkomen."

Zo blijft het een raadsel waartoe de wapens onder M.'s bed lagen. De officier van justitie vroeg vrijspraak voor het voorbereiden van een ernstig misdrijf, maar wilde voor wapenbezit wel 30 maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Kwetsbare man
"De aanhouding is voor mijn client echt een wake upcall geweest," zei M.'s advocaat Freek van der Brugge. "Hij is gestopt met drugs, heeft veel tijd gehad voor contemplatie en om te werken aan geest en lichaam." Van der Brugge vroeg de rechtbank om rekening te houden met M.'s persoonlijke omstandigheden. "Wil je iemand die kennelijk kwetsbaar en beinvloedbaar is, nog maandenlang opsluiten?"

De rechtbank, die op de zomermiddag kennelijk tijd had om direct tot een vonnis te komen, veroordeelde M. tot ruim acht maanden cel voor wapenbezit, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Omdat M. sinds zijn aanhouding vastzit, komt hij over ruim een week vrij.

Rechter Polly van Dijk: "De rechtbank vindt het moeilijk te geloven dat u die wapens heeft gevonden. Maar dat maakt ook niet zoveel uit, u had die wapens in uw bezit. U bent ver over de grens gegaan, maar we zien ook dat het niet goed zou zijn als u nog veel langer in de cel zit."

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden