Man gedroeg zich eerder al agressief

AMSTERDAM - Een uur voordat de nachtwachten arriveerden in daklozenopvang het Poortgebouw aan de Weesperzijde, stak een 21-jarige bewoner een orthopedagoge neer en twee pedagogisch medewerksters.

Dagelijks om vijf uur 's middags komen de nachtwachten, pedagogisch medewerkers die speciaal zijn opgeleid om met agressie om te gaan. Op dat tijdstip gaat de deur open voor de nachtopvang. De rest van de dag is de deur op slot en moet er worden aangebeld.

Het steekincident had rond vier uur plaats tijdens een gesprek, in een aparte ruimte. De man had zich eerder agressief gedragen. ''Hij was moeilijk,'' aldus woordvoerder Suzanne van de Nes van jeugdhulpverleningsorganisatie Spirit waar het Poortgebouw onder valt.

Als veiligheidsmaatregel gingen de vrouwen met zijn drieën het gesprek in. Hij moet een mes mee naar binnen hebben gesmokkeld, waarmee hij op de drie instak.

De politie heeft de verdachte later in de middag in de Hilversumstraat in Amsterdam-Noord gearresteerd in buslijn 37 van het GVB, op aanwijzingen van getuigen. Een politiehelikopter was de bus gevolgd.

De man woonde sinds drie weken in het Poortgebouw, waar dakloze jongeren tussen de zestien en 23 jaar voor maximaal een half jaar kunnen wonen; en ondertussen door hulpverleners worden getraind om weer zoveel mogelijk op eigen benen te kunnen staan. Bovendien is er nachtopvang tot maximaal vijf nachten.

De 38-jarige orthopedagoge uit Zandvoort overleed in het ziekenhuis. Haar collega's (32 en 48, beiden uit Amsterdam) liepen eveneens steekwonden op. Eén van hen is weer thuis, de tweede verblijft op de medium care. Tijdens de steekpartij waren nog twee hulpverleners aanwezig. De bewoner bedreigde één van hen met zijn mes, waarna hij kon vluchten.

De andere vier bewoners van het opvanghuis zijn door de GGD elders ondergebracht. Vanmiddag om vier uur zou in het Poortgebouw een bijeenkomst plaats hebben met hen.

Spirit hield gisteravond een bijeenkomst voor de meest betrokken hulpverleners Vandaag waren bijeenkomsten op het hoofdkantoor en in regiokantoren. ''Iedereen is totaal verbijsterd,'' aldus Van de Nes. (KAMILLA LEUPEN/PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden