Plus Blikvangers

Man en schaap verbeelden miscommunicatie

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme ­beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Dit keer: Man en schaap.

De man met het schaap staan voor miscommunicatie tussen mens en dier. Beeld Carly Wollaert

Midden in de vijver tussen de Flevoparkweg, de Zeeburgerdijk en de Zuiderzeeweg steken de kop van een schaap en het kale hoofd van een man boven het water uit. Ze kijken elkaar recht in de ogen, wat best gek is als je erover nadenkt. Zou het schaap op een tafel staan? Zit de man op zijn hurken?

De fijne fontein is gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer, installatiekunstenaar en tekenaar Merijn Bolink. (Op het Zoutkeetsplein in West staat nog een ander werk van hem: De Kunsttafel, waaraan drie wonderlijke wezens zijn aangeschoven.)

Op zijn eerste schetsen stonden de hoofden van een man en een vrouw tegenover elkaar. Toen hij voor een presentatiemodel in een feestartikelenwinkel naar voorbeeldkoppen zocht, vond hij een masker van regisseur Alfred Hitchcock - het was precies het hoofd dat hij in gedachten had.

In dezelfde winkel vond hij ook de kop van een schaap. Het idee van een mens en een dier leek hem direct een interessante optie.

Het is bovendien een oud thema van de kunstenaar: de relatie tussen mens en dier, het wederzijds onbegrip.

Bij nader inzien wilde Bolink het hoofd van Hitchcock toch niet als model gebruiken voor zijn bronzen beeld. Vervolgens doemde de beeltenis van een vriend bij hem op. In dezelfde seconde dat hij aan hem dacht, realiseerde Bolink zich dat hij Schaap heet: Otto Schaap, kunstverzamelaar te Amsterdam. Alles kwam zo goed bij elkaar, dat moest wel een teken zijn.

Link naar de historie
De lichamen van de man en het schaap bevinden zich onder de waterspiegel. Bolink legt hiermee een link naar de historie van het gebied. Doorbraken in de oude Zeeburgerdijk leidden vroeger vaak tot overstromingen, waardoor het achterliggende poldergebied onder water stroomde.

Man en schaap

Sinds 2003
Kunstenaar Merlijn Bolink
Waar in de vijver bij de Zeeburgerdijk

Waterstralen schieten uit de ogen van de man in die van het schaap. Volgens Bolink ontstaat er namelijk een vorm van communicatie tussen mens en dier als ze elkaar in de ogen kijken, al heeft geen van beide enig idee wat er in de ander omgaat.

De waterstralen uit de ogen van de man zijn een vertaling van dat gevoel.

In de zomer van 2011 werd Man en schaap de eerste - en vooralsnog laatste - winnaar van de Amsterdamse Straatkunstprijs, een initiatief om kunst in de openbare ruimte onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

De fontein won het nipt van Les pisseurs d'Amsterdam van de Kameroense kunstenaar Pascale Tayou: de plassende mannetjes onder het viaduct van de Groesbeekdreef in Zuidoost.

Bekijk het overzicht met alle blikvangers uit deze serie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.