Man doodgeschoten in Krommenie is crimineel Eaneas Lomp (27)

De man die vannacht in Krommenie is doodgeschoten, is de Amsterdamse crimineel Eaneas Lomp (27). Hij werd zelf verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties in Amsterdam. Lomp werd afgelopen nacht rond 02.00 uur levenloos op straat aangetroffen, nadat bij de politie was gemeld dat schoten waren gehoord.

Paul Vugts en Maarten van Dun
null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij beide liquidaties werd Lomp uiteindelijk niet meer als de schutter gezien. Zo was bij hem het wapen gevonden waarmee op 13 juli 2014 per vergissing huisvader Stefan Regalo Eggermont was doodgeschoten in zijn auto in de Conradstraat in Amsterdam.

De daders hadden het hoogstwaarschijnlijk voorzien op Omar Lkhorf - die in de buurt woonde en in eenzelfde blauwe Fiat Punto reed. Omar Lkhorf is een broer van Youssef Lkhorf, die op 29 december 2012 was geliquideerd tijdens de wildwestschietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Lomp werd in april na negen maanden voorarrest vrijgelaten omdat justitie vooralsnog niet het sterke vermoeden hard kon maken dat hij zelf bij die liquidatie was betrokken. Hij was de enige verdachte die was gearresteerd voor de moord bij vergissing die tot grote verontwaardiging had geleid. Nadat Lomp op 22 juli 2014 met het moordwapen in zijn woning was gearresteerd, had hij zich aanvankelijk op zijn zwijgrecht beroepen.

Uiteindelijk zei hij dat hij het wapen na de moord had gekregen van de inmiddels eveneens geliquideerde Massod Amin Hosseini, in het milieu ook bekend als Jack Sparrow. Diens dna zat op de tas waarin het wapen bij Lomp was gevonden. Een auto die Amin Hosseini veel gebruikte, was in de nacht van de moord op Regalo Eggermont door camera's geregistreerd toen die vóór de schietpartij in de richting van de Conradstraat reed en na het schieten vanuit de binnenstad in de richting van de plaats waar de vluchtauto in brand is gestoken.

Aanwijzingen
Uit afgeluisterde gesprekken in en vanuit de gevangenis rijst volgens justitie sterk het beeld dat Lomp de naam van de vermoorde Amin Hosseini in opdracht van een derde heeft genoemd. Over zijn alibi leek hij zijn omgeving te instrueren. Hij zegt in de nacht van de liquidatie in Westerpark te zijn geweest bij een verslaafde kennis.

Justitie ziet belangrijke aanwijzingen dat Lomp in elk geval meer van de moord wist dan hij zei. Een tweede geruchtmakende dodelijke schietpartij waarmee Lomp in verband was gebracht, was die op 25 mei 2013 tijdens dancefeest Waterfront in het Scheepvaartmuseum in de Amsterdamse binnenstad. Daar werd crimineel Souhail Laachir (26) doodgeschoten.

Vreesde voor zijn leven
De recherche beschouwde Laachir als een soort boekhouder van Benaouf A. - spil in de onderwereldvete die in Amsterdam al vele jonge criminelen het leven heeft gekost de laatste jaren. Benaouf A. was het eigenlijke doelwit van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, maar kon toen ontkomen. Zelf is hij tot tien jaar celstraf veroordeeld voor betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh op 18 oktober 2012 in Antwerpen.

Na de schietpartij in het Scheepvaartmuseum werd Eaneas Lomp buiten in zijn auto met een vuurwapen gepakt. Dat bleek niet het moordwapen. Lomp was aantoonbaar ook buiten toen binnen werd geschoten. Wel vermoedt de recherche dat hij bij de groep daders hoorde. Eaneas Lomp laat een jong kind na. Hij zat de laatste tijd ondergedoken en vreesde volgens ingewijden voor zijn leven.

Politieonderzoek na de schietpartij in de Conradstraat Beeld ANP
Politieonderzoek na de schietpartij in de ConradstraatBeeld ANP
Politie is ruimschoots aanwezig na de dodelijke schietpartij bij het Scheepvaartmuseum in 2013 Beeld ANP
Politie is ruimschoots aanwezig na de dodelijke schietpartij bij het Scheepvaartmuseum in 2013Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden