Man die vrouwen mishandelde wordt psychiatrisch onderzocht

De 23-jarige Nabil O. die terecht staat voor zware mishandeling van twee Amsterdamse vrouwen in september vorig jaar in Amsterdam-West moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum of een andere psychiatrische forensische kliniek.

Miriam (l) en Noortje Beeld Marc Driessen
Miriam (l) en NoortjeBeeld Marc Driessen

Dat besliste de rechter vanochtend in de pro formazaak. Reden was de ernst van het delict en de plotselinge woede waarin O. ontstak.

De destijds 41-jarige Miriam en 29-jarige Noortje werden op maandag 10 september in de Orteliusstraat door de man mishandeld. Miriam werd als eerste van haar fiets geduwd. Ze viel daarbij tegen de muur en riep omstanders op een foto van de man te nemen. De man trapte haar daarop keihard in haar rug.

Arbeidsongeschikt
Noortje, die net voorbijfietste, greep na Miriams oproep haar telefoon en maakte drie foto's van O., een mbo-student en van Marokkaanse komaf. Op de beelden is te zien hoe de man met verbeten blik vervolgens op haar afstormt en haar te grazen neemt. Noortje liep breuken in haar kaak, jukbeen en oogkas en een hersenschudding op. Ze kreeg ook gezichtsproblemen en was lange tijd arbeidsongeschikt.

De vrouwen deden aangifte bij de politie waarna de foto's door de politie zijn verspreid. O. werd in november aangehouden. Hij staat ook terecht voor inbraak en diefstal van een telefoon, kratten bier en een steekkar bij de Foodhallen, een hotel en restaurant, en het stelen van een MacBook bij de Hotelschool.

Bezwaar
Advocaat Zefanjo Nahar tekende tevergeefs bezwaar aan tegen het besluit om O. psychiatrisch te laten onderzoeken. "Volgens mijn cliënt ging er meer vooraf aan de ruzie. Het escaleerde, maar het was niet de bedoeling van hem om een mishandeling te plegen," aldus Nahar.

O. kwam zelf ook aan het woord. "Ik ben teleurgesteld in mezelf. Ik heb een fout gemaakt. Dat moet ik accepteren en daar moet ik voor boeten." De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden.

Lees ook: Slachtoffers zinloos geweld: 'Sta op, kijk niet weg'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden