Man die vastzit in Zaanstad gepakt na match op IS-wapens

De politie heeft drie mannen aangehouden van wie dna-sporen zijn gevonden op vuurwapens in een schuilplaats van IS in Argenteuil, een voorstad van Parijs. Het gaat om een Groninger (26), een 53-jarige man die vastzit in Zaanstad en een 30-jarige zonder vaste verblijfplaats.

null Beeld -
Beeld -

Twee dagen na de aanslagen in Brussel op 24 maart 2016 ontdekte de politie een IS-appartement in Argenteuil. In de schuilplaats lagen vijf kalasjnikovs, handvuurwapens, 30 kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons en jihadistische geschriften.

Explosieven
Er volgde een gezamenlijk, internationaal onderzoek door Nederlandse, Franse en Belgische politie-en justitiediensten, met ook de vraag of de gevonden wapens en explosieven afkomstig waren uit Nederland.

Het appartement werd gehuurd door de Franse jihadist Réda Kriket, die meteen is aangehouden. De Franse autoriteiten zijn ervan overtuigd dat ze met de vondst van het wapenarsenaal destijds een terreuraanslag hebben voorkomen.

Een tweede verdachte, de Fransman Anis B., is in 2016 in Rotterdam aangehouden. Ook in zijn appartement lag veel munitie.

Wapens
Kriket en B. zijn volgens de Franse justitie samen in Syrië geweest en daarvoor hebben gereisd tussen Frankrijk, België en Nederland. In het grote onderzoek dat volgde bleek een dna-match. Sporen zaten op de binnenkant van vuurwapens en ook op een sporttas.

De verdachten uit Nederland worden deze week door de politie verhoord. Bij het doorzoeken van woningen, hotelkamer en cellen is onder meer een shotgun en een pistool gevonden. Een vierde, 22-jarige verdachte, is niet aangehouden. Hij is gedetineerd in Sassenheim na een geweldsmisdrijf. De politie gaat hem verhoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden