Man die ruiten Hacarmel insloeg weer op vrije voeten

Saleh A., de Syriër die de ruiten insloeg van het koosjere restaurant Hacarmel aan de Amstelveenseweg, is weer op vrije voeten. Hij mag zijn rechtszaak volgende week in vrijheid afwachten.

Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft het Amsterdamse Gerechtshof besloten, nadat Willem van Vliet, de advocaat van A., in hoger beroep was gegaan tegen de beslissing dat zijn cliënt weer achter de tralies moest.

Dat bepaalde de rechtbank medio mei, omdat A. (29) zich niet had gehouden aan de voorwaarden die aan zijn vrijheid waren gesteld. Hij kwam tweemaal niet opdagen bij een afspraak met de reclassering.

Een motivatie voor de beslissing in de gevoelige zaak geeft het Hof niet. De zaak van A. wordt 11 juli inhoudelijk behandeld.

Meegewerkt
Overigens is het niet ongebruikelijk dat A. zijn proces in vrijheid mag afwachten, omdat hij enkel voor vernieling wordt vervolgd. In dergelijke zaken gebeurt het vrijwel nooit dat een verdachte (lang) in voorlopige hechtenis zit. Wel zegt het OM dat vanwege de context van de vernieling de strafeis hoger kan uitvallen.

Er zijn geen aanwijzingen dat A. sinds het inslaan van de ruiten van Hacarmel opnieuw strafbare feiten heeft gepleegd. Hij heeft meegewerkt aan onderzoeken naar zijn geestelijke gesteldheid, nadat eerder al was gebleken dat hij met psychische problemen kampt.

Tijdens een eerste inleidende zitting, in december vorig jaar, oogde hij verward. Hij zei toen onder meer dat hij hier en daar agenten van de Mossad meende te zien.

Emoties
A., die vanuit Syrië naar Nederland vluchtte, kent een getroebleerd verleden. Hij zat in Syrië onder erbarmelijke omstandigheden in een vluchtelingenkamp, dat werd aangevallen door Islamitische Staat én Al Nusra. In de slag die volgde, greep ook A. naar de wapens.

Eerder liepen de emoties over de zaak hoog op, nadat het Openbaar Ministerie besloot A. niet voor terrorisme te vervolgen. Later bleek dat de gemeente op de hoogte was dat A. dreigde te radicaliseren, maar dat was besloten hem door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg.

Lees ook: Koosjer eten bij HaCarmel: 'Die vlag blijft'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden