Man die in Amstelveen werd doodgeschoten was 'beroepscrimineel'

De 45-jarige man die in de nacht van donderdag op vrijdag is geliquideerd in Amstelveen, is de Amsterdamse 'beroepscrimineel' Frank Iesberts uit De Pijp. Hij maakte deel uit van de Top 600 van gewelddadige Amsterdamse criminelen.

null Beeld Evert Elzinga
Beeld Evert Elzinga

Iesberts' laatste strafzaak draaide om betrokkenheid bij een overval op de Albert Heijn aan het Koningsplein in 2010 en twee diefstallen.
Hij werd in die zaak vervolgd samen met enkele jongere mannen uit de Diamantbuurt, die ook van bankroven werden beschuldigd. De groep, waarvan ook Riff W. (toen 22) en Richard Z. (toen 35) deel uitmaakten, was berucht in De Pijp en werd door de recherche al jaren van velerlei misdrijven verdacht.

De groep zou voor een forse reeks gewapende overvallen verantwoordelijk zijn, maar het Openbaar Ministerie kreeg maar enkele zaken rond. Dat de verdachten ook in strafrechtelijke zin een criminele organisatie vormden die zich bezighield met gewapende overvallen, inbraken, gijzelingen en het witwassen van misdaadwinsten, kon justitie niet bewijzen.

Vier geldkoffers
Iesberts werd er in die laatste strafzaak vooral van verdacht dat hij had samengewerkt met een overvaller die vlak voor kerst 2010 met een mes medewerkers van de Albert Heijn aan het Koningsplein had beroofd van vier geldkoffers met daarin een slordige 52.000 euro - toen zij dat geld wilden afstorten.

De overvaller zette een mes in de zij van één van de medewerkers. Toen hij de koffers had afgepakt, dreigde hij hen 'te vermoorden' als ze hem zouden achtervolgen.

Kort na die overval beschikte Iesberts over de buit. Van een deel van de opbrengst kocht hij meteen kleding en loste hij forse schulden af. Een tweede pak geld, zo'n achtduizend euro, lag in zijn woning in De Pijp. In de Karel du Jardinstraat, vlakbij Iesberts' woning, lagen tassen waarin de buit had gezeten met zijn dna er op.

Tegen Iesberts eiste justitie in die zaak acht jaar celstraf, de rechtbank koos voor vijf jaar. De rechters stelden in hun vonnis vast dat de toen 43-jarige Iesberts 'zich op professionele wijze' in het criminele milieu begaf. "Het lijkt er op dat de verdachte door het plegen van misdrijven in overwegende mate in zijn levensonderhoud voorziet."

Bescheiden celstraf
In hoger beroep werd Iesberts overigens vrijgesproken van betrokkenheid bij de overval op de supermarkt. Wel kreeg hij een bescheiden celstraf voor twee diefstallen: eentje van een kluis uit de Protestantse Diaconie aan de Nieuwe Keizersgracht en eentje van geld uit een pand in Roelofarendsveen.

Die zaak liep nog in cassatie, maar Iesberts was alweer enige tijd vrij. Op Iesberts' strafblad prijkten al een trits 'vermogensdelicten', soms met geweld, en hij had al eens eerder een langdurige celstraf uitgezeten.
De recherche weet nog niet wat voor conflict de aanleiding was voor de liquidatie, en waarom Iesberts in de nacht van donderdag op vrijdag kennelijk had afgesproken op een afgelegen plek in de buurt van de Amstelveense Kalfjeslaan, waar omwonenden 's nachts schoten hoorden. De volgende ochtend werd zijn lichaam gevonden bij de Aanloop, naast sportpark Het Loopveld.

Advocaat Sander Janssen beschouwde zijn cliënt als 'een karakteristieke Amsterdammer. "Ik ben geschokt door zijn gewelddadige dood en wacht het onderzoek af."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden