Update

Man aangeklaagd om 'taart' gooien naar Murdoch

De man die gisteren een taart van scheerschuim in het gezicht van Rupert Murdoch probeerde te duwen is in staat van beschuldiging gesteld. De 26-jarige Jonathan May-Bowles ondernam zijn actie tijdens de hoorzitting in het Britse Lagerhuis over het uitdijende afluisterschandaal rond het boulevardblad News of the World.

Een man (links) probeert een 'taart' van scheerschuim in het gezicht van Rupert Murdoch te duwen. Beeld AFP
Een man (links) probeert een 'taart' van scheerschuim in het gezicht van Rupert Murdoch te duwen.Beeld AFP

May-Bowles is aangeklaagd wegens overtreding van de wet op de openbare orde. Murdoch raakte niet gewond, maar zijn vrouw Wendi Deng sprong op en sloeg May-Bowles hard op zijn hoofd. May-Bowles moet op 29 juli voor de rechtbank verschijnen. Media hebben hem geïdentificeerd als de Britse komiek Jonnie Marbles.

Australië
De Australische premier Julia Gillard heeft de Australische tak van het mediaconcern van Murdoch gewaarschuwd dat het bedrijf enkele lastige vragen kan verwachten.

Het bedrijf News Corporation domineert de Australische pers. De situatie is vergelijkbaar met Groot-Brittannië, waar journalisten van zondagskrant News of The World massaal voicemails afluisterden. Het bedrijf zegt dat er geen verband is tussen de acties in Groot-Brittannië en de Australische tak.

Inlichtingen personeel
Murdoch heeft zijn medewerkers vandaag gemeld dat er maatregelen worden genomen om herhaling van ernstige problemen te voorkomen. De mediamagnaat e-mailde zijn personeel ook dat medewerkers die het vertrouwen beschamen, ter verantwoording moeten worden geroepen.

Murdoch beklemtoonde dat News Corp een sterkere onderneming wordt als gevolg van het afluisterschandaal in Groot-Brittannië: 'Ik wil dat jullie allemaal weten dat ik er het volste vertrouwen in heb dat we hier als een sterkere onderneming uit komen. Het zal ons tijd kosten het vertrouwen te herstellen, maar we zijn vastberaden aan de verwachtingen van aandeelhouders, klanten, collega's en partners te voldoen.'

De Britse minister van Media, Jeremy Hunt, riep Murdoch vandaag op de BBC nog op maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden