Man (18) dobberde 28 dagen rond op Stille Oceaan

Een 18-jarige hotelbediende uit Panama is na 28 dagen op de Stille Oceaan te hebben gedobberd gered bij de Galapagos-eilanden. Hij was meer dan zeshonderd kilometer afgedreven van de plek waar hij met twee vrienden de zee op was gegaan om met vissen wat extra geld te verdienen.

Adrian Vasquez krijgt medische zorg. Beeld ap
Adrian Vasquez krijgt medische zorg.Beeld ap

De twee vrienden van Adrian Vasquez hebben het avontuur niet overleefd. Volgens de Ecuadoraanse kustwachtkapitein die hem zondag oppikte had Vasquez geluk dat het was gaan regenen, zodat hij water tot zich kon nemen. Vasquez werd maandag naar Guayaquil op het vasteland overgevlogen en overgedragen aan de Panamese consul, maar was niet bereikbaar voor commentaar.

Tegen kapitein Hugo Espinosa verklaarde Vasquez dat hij met zijn twee vrienden op 24 februari terugvoer naar de kust, toen de motor uitviel. Ze hadden veel vis gevangen en hadden nog een flinke voorraad drinkwater. De eerste paar dagen hielden ze zich daarmee in leven, maar toen de vis begon te rotten moesten ze leven van wat ze konden vangen.

Ontbinden
Omdat ze maar niet gevonden werden raakten de schipbreukelingen moedeloos, zei Espinosa. De oudste, Oropeces Betancourt (24), stopte na twee weken met eten en drinken en overleed op 10 maart. Toen zijn lijk na drie dagen begon te ontbinden, zette Vasquez het overboord. De jongste, de 16-jarige Fernando Osorio, overleed vijf dagen na Betancourt. Vasquez duwde na drie dagen ook zijn stoffelijk overschot van boord.

Het water raakte op en de zon brandde. 'Toen hij bijna dood was, op 19 maart, begon het te regenen en kon Vasquez de watervoorraad weer vullen.'

Het duurde nog vijf dagen, waarin Vasquez rauwe vis moest eten, voordat hij door vissers werd gespot en door de kustwacht werd opgepikt.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden