Mammaprint voorkomt onnodige chemokuren

Een chemokuur. Foto ANP Beeld
Een chemokuur. Foto ANP

DEN HAAG - Iedereen kent de gruwelverhalen over een chemokuur. Maar om te overleven doorstaan kankerpatiënten dapper de maanden van kaal, futloos en misselijk zijn. Een duizendtal vrouwen, dat aan borstkanker lijdt, kan dit lot nu bespaard blijven door de MammaPrint. Dit is een test die aan de hand van het soort tumor vrij nauwkeurig kan aangeven of de ziekte later weer zal terugkomen, legt Sjoerd Rodenhuis uit.

Rodenhuis is internist oncoloog en directeur van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. De MammaPrint is volgens hem een 'uitkomst' bij vrouwen die net geopereerd zijn en die geen uitzaaiingen naar de okselklieren hebben. De gewone medische instrumenten, die moeten voorspellen of de tumor later terugkeert, zijn niet goed genoeg. Maar de relatief nieuwe MammaPrinttest is dit wel. Die geeft duidelijkheid bij twijfelgevallen.

De test wordt nu hoofdzakelijk gebruikt bij vrouwen die meedoen aan medisch wetenschappelijk onderzoek. Maar de groep patiënten die er baat bij kan hebben is vele malen groter. Daarom heeft Zilveren Kruis Achmea als eerste verzekeraar besloten de MammaPrint te vergoeden.

''Het verhoogt de kwaliteit van leven en het is uiteindelijk ook nog eens goedkoper,'' aldus een woordvoerder. ''Door deze test kunnen veel patiënten straks zonder dure chemokuren.''

Een chemokuur kost gemiddeld 13.000 euro per patiënt. De MammaPrint kost 2.675 euro. Gemiddeld heeft vijf procent van deze groep vrouwen, één op de twintig, na de operatie nog baat bij een chemobehandeling, vertelt Rodenhuis. De overige negentien kunnen dus zonder. Nu krijgen zij echter ook vaak de zware medicatie toegediend door hun arts, die liever het zekere voor het onzekere neemt.

''Maar dat is wel onnodig'', volgens Rodenhuis. ''De MammaPrint is tamelijk betrouwbaar in zijn voorspellingen.''

Een chemokuur is daarbij erg belastend. ''Je wordt er goed ziek van'', weet Daniëlle Cardozo van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Het is absoluut geen onschuldige behandeling. ''Chemo doodt ook de gezonde cellen. Vrouwen hebben er vaak een jaar last van, pas dan zijn ze hersteld en hebben ze hun oude energie terug.''

Het Nederlands Kanker Instituut is dan ook 'heel blij' met het besluit van Zilveren Kruis Achmea om de test te vergoeden.

Als iedereen in de medische wereld zo enthousiast is over de MammaPrint en jaarlijks bij ongeveer 13.000 vrouwen de diagnose borstkanker wordt gesteld, is het wel opvallend dat de test niet is opgenomen in het basispakket. Het College voor Zorgverzekeringen, dat de minister adviseert over het basispakket, heeft twee jaar geleden voor het laatst naar de MammaPrint gekeken. Er was volgens het CVZ destijds onvoldoende informatie voor handen over de effectiviteit van de test.

Volgens Sjoerd Rodenhuis zijn borstkankerexperts inmiddels overtuigd van het nut. ''De waarde van de MammaPrint bij twijfelgevallen is goed gedocumenteerd door meerdere onafhankelijke onderzoeken.''

In de Verenigde Staten wordt de MammaPrint inmiddels enkele jaren gebruikt; de Amerikaanse Food and Drug Administration heeft de test goedgekeurd.

Volgens een woordvoerder van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) moeten de makers van de MammaPrint, het Nederlandse bedrijf Agendia, de nieuwe onderzoeksresultaten maar toesturen: ''Dan kan het CVZ op basis daarvan binnen drie maanden met een nieuw advies komen.''

Ook Zilveren Kruis Achmea hoopt dat de test snel zijn weg vindt naar het basispakket. ''Nu krijgen alleen onze verzekerden, zo'n dertig procent van de markt, de MammaPrint vergoed. De overige zeventig procent kan de test niet doen of moet die zelf betalen'', aldus een woordvoerder. ''Het allerliefst zouden we zien dat iedereen die er voor in aanmerking komt, onnodige chemokuren kan worden bespaard.'' (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden