Malawi en Tanzania hopen op vreedzame oplossing over Malawimeer

De twee miljoen burgers die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van het Malawimeer, hebben alle hoop gevestigd op de bemiddelingsoperatie. Die moet een einde maken aan de jarenlange twist tussen Malawi en Tanzania over het eigendomsrecht van het Malawimeer.

Een Malawische visser droogt al rokend de vis die hij in het Malawimeer gevangen heeft. Beeld AFP
Een Malawische visser droogt al rokend de vis die hij in het Malawimeer gevangen heeft.Beeld AFP

De bemiddeling wordt geleid door het Afrikaforum van voormalige Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders onder leiding van de voormalige president van Mozambique, Joachim Chissano.

Het Afrikaforum mag bemiddelen in de zaak nadat zowel Malawi als Tanzania akkoord gingen met de hulp van een derde partij om het geschil over het eigendomsrecht van het meer te beslechten.

Toenemende spanningen
Volgens de autoriteiten zijn ongeveer 1,5 miljoen inwoners van Malawi en 600.000 Tanzanianen afhankelijk van Afrika's derde grootste meer voor voedsel, transport en andere dagelijkse behoeften.

Het Malawimeer, dat in Tanzania bekend staat onder de naam Nyasameer en in Mozambique als Niassameer, zou volgens recente overheidsrapporten van Malawi veel gas- en oliereserves bevatten. Deze mogelijkheid heeft het vijftig jaar durend grensgeschil tusen Malawi en Tanzania nieuw leven ingeblazen.

Het conflict escaleerde vorig jaar toen Malawi vergunningen om naar olie te boren toekende aan het Britse Surestream Petroleum en het Zuid-Afrikaanse SacOil Holdings Ltd. De twee landen probeerden tot twee keer toe om het geschil diplomatiek op te lossen maar dat bleef zonder resultaat.

Groot-Brittannië en Duitsland
Malawi's eerste president, Hastings Kamuzu Banda, beweerde als eerst dat het Malawimeer deel uitmaakt van zijn land. Hij baseerde zich op het Helgolandverdrag tussen Groot-Brittanië en Duitsland uit 1890, waarin bepaald werd de grens tussen de landen langs de Tanzaniaanse kant van het meer te leggen.

Het verdrag werd bevestigd in 1963 tijdens de Organisatie van Afrikaanse Eenheid in Ethiopië en werd toen met tegenzin aanvaard door Tanzania.

Tanzania is nu van mening dat het een gebrekkig verdrag is. "Tanzania heeft een beroep gedaan op het internationaal recht dat aangeeft dat grenzen over het algemeen in het midden van een grote hoeveelheid water vallen... Tanzania moet daarom de helft van het meer bezitten", zegt Bernard Mumba, de minister van Buitenlandse Zaken van Tanzania.

Dit zijn de uitgangspunten waarover Chissano en zijn twee collega's, de voormalige Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki en de voormalige president van Botswana Ketumire Masire, zich moeten buigen bij de start van de bemiddelingsoperatie. Die start deze maand en zal naar verluid drie maanden duren.

Politici en de vissers van het Malawimeer houden hun adem in en hopen op een vreedzame oplossing zonder tussenkomst van de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden