Malala: 'De Taliban zijn bang voor vrouwen'
'De Taliban dachten dat ze me met een kogel het zwijgen konden opleggen, maar dat is ze niet gelukt.' Dat zei de Pakistaanse Malala Yousafzai vandaag op haar zestiende verjaardag tijdens een toespraak bij de Verenigde Naties in New York. 'Ik ben nog steeds dezelfde Malala, mijn ambities zijn hetzelfde, mijn wensen zijn hetzelfde en mijn dromen zijn hetzelfde. Ik ben hier voor het recht op onderwijs voor ieder kind.'
Malala werd vorig jaar door de Taliban door het hoofd geschoten, omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes in Pakistan. Ze groeide uit tot een internationaal symbool door haar verzet tegen pogingen van de Taliban om vrouwen het recht op onderwijs te ontnemen.
Volgens de Taliban hadden zij Malala meerdere keren gewaarschuwd zich niet tegen de Taliban te keren. 'Ze is een westers georiënteerd meisje. Ze spreekt altijd tegen ons. We richten ons tegen een ieder die zich tegen de Taliban keert', zei een woordvoerder van de radicaalislamitische groepering destijds over de aanslag op Malala.
'De Taliban zijn bang voor de kracht van het onderwijs, ze zijn bang voor de kracht van vrouwen. Daarom willen ze ons vermoorden, daarom blazen ze iedere dag scholen op. Ze zijn bang voor verandering', aldus Malala vandaag tijdens haar toespraak. Zowel voor als na haar rede kreeg zij een ovationeel applaus. Ze droeg een sjaal van de eind 2007 vermoorde Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto.
Groot-Brittannië
De jonge activiste overleefde de aanslag ternauwernood. Malala heeft lange tijd in een ziekenhuis in Groot-Brittannië gelegen, daar werd zij aan haar verwondingen behandeld. Inmiddels gaat Malala daar naar school, haar vader beschikt over een visum en heeft een baan bij het Pakistaanse consulaat in Birmingham.
Malala werd begin dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, en volgens het Amerikaanse tijdschrift Time behoort het Pakistaanse meisje tot de honderd invloedrijkste mensen ter wereld.
Momenteel werkt Malala aan een boek, waarin ze haar eigen verhaal gaat vertellen en dat van miljoenen anderen die niet de kans krijgen om naar school te gaan. Het boek heet I am Malala en verschijnt in het najaar.