Malaise houdt aan in kinderopvang

Het aantal kinderopvangvestigingen dat de deuren heeft moeten sluiten is in Amsterdam vervijfvoudigd, van 21 in 2010 tot 99 in 2012. In de eerste helft van 2013 gingen nog eens 42 vestigingen dicht.

Beeld anp

Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel Amsterdam. Het einde van de malaise in de kinderopvang is voorlopig nog niet in zicht. Eind juni werd bekend dat welzijnsorganisatie IJsterk zes vestigingen voor kinderopvang sluit. Kinderopvanggigant Estro sluit naschoolse opvang De Zeester en voegt vestigingen samen. Kinderopvangorganisatie Partou hoeft vooralsnog geen vestigingen te sluiten.

De klappen die vallen zijn het gevolg van afgenomen vraag naar opvang. Afgelopen jaar ging het in Amsterdam om een daling van het aantal kinderopvanguren van tien procent, blijkt uit een analyse van consultant Ed Buitenhek op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Opvallend is dat de opvang van kinderen van vier tot twaalf jaar door gastouders in Amsterdam met dertien procent sneller terugloopt dan in Nederland (tien procent).

Wat in Amsterdam gebeurt, is volgens directeur Lex Staal van Brancheorganisatie Kinderopvang onderdeel van een landelijke ontwikkeling. 'Ondernemers hebben aanvankelijk geprobeerd te snijden in de kosten, zonder dat de kinderen daar last van hadden. Ze deden dat door tijdelijke contracten niet te verlengen en door te snijden in het ondersteunend personeel en management.'

Inmiddels moeten bedrijven drastischer ingrijpen. 'Het kan zijn dat kinderen vertrouwde medewerkers en de locatie waar ze zich thuis voelen, moeten missen.'

De problemen in de kinderopvang zijn niet alleen het gevolg van de bezuinigingen van de overheid. Ook de stijgende werkloosheid heeft een grote impact op de sector. Bij Estro is de helft van de vraaguitval het gevolg van de werkloosheid.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden