Malafide woningbemiddelaar Monike H. weer voor de rechter

Wéér staat woningbemiddelaar Monike H. terecht voor het verhuren aan een crimineel. Justitie vindt het tijd voor een celstraf.

De Jan van Zutphenstraat in Nieuw-West Beeld Google Streetview
De Jan van Zutphenstraat in Nieuw-WestBeeld Google Streetview

Monike H. (61) baalt er stevig van. De Amsterdamse recherche en het Openbaar Ministerie (OM) maken haar tot hét symbool van malafide Amsterdamse woningbemiddelaars die luxe appartementen verhuren aan criminelen - zonder lastige vragen te stellen en zonder al te ernstige bezwaren tegen contante betalingen.

Dit jaar nog verrichtte ze haar taakstraf van 240 uur voor het 'witwassen' van de huurpenningen die ze had ontvangen van criminelen die in zeker twaalf van door haar verhuurde Amsterdamse woningen waren aangetroffen met grof geld, wapens en drugs.

De recherche gebruikt het arrest waarin het gerechtshof haar veroordeelde inmiddels als leidraad voor politieacties tegen andere makelaars.

Colombiaan
Nu zat H. tot haar ongenoegen opnieuw in de verdachtenbank, omdat in april 2016 een Colombiaan in haar flat aan de Jan van Zutphenstraat in Osdorp was gepakt met een kilo cocaïne, een vuurwapen en een vals paspoort (plus een paar duizend euro en vier horloges van ruwweg 6000 euro per stuk).

Dat valse paspoort, op naam van Jose Garcia Lopez, had hij gebruikt om negen maanden lang die flat van Monike H. te huren voor 2000 euro per maand. De burgemeester sloot het appartement voor drie maanden.

Officier van justitie Susan van der Linde wil acht weken gevangenisstraf voor het witwassen van 20.000 euro aan huur en borg. H. was in een verhoor in 2010 al gewaarschuwd dat ze witwaste; de rechtbank en het hof hebben dat in die vorige strafzaak overduidelijk bevestigd en tóch verhuurde ze wéér aan een crimineel tegen contante betaling en zonder zijn papieren te controleren.

De smoes dat de Colombiaan 'een Mazda 6 had verkocht', had ze niet mogen geloven. Van der Linde: "Je kunt niet negen maanden leven van de verkoop van een Mazda 6 als je maandelijks tweeduizend euro huur moet betalen."

Door criminelen 'als facilitator in de zuiverste vorm' anoniem in Amsterdam te laten leven 'omdat alleen de duiten tellen', maakte H. volgens de aanklager weer haar oude fouten. Een taakstraf volstaat voor Van der Linde niet meer.

Gestopt
Monike H. vertelde dat ze het niet eens is met de eerdere veroordelingen en dat ze ook deze strafzaak onterecht vindt. Ze had haar werkwijze aangepast en is inmiddels vrijwel gestopt met de woningbemiddeling. "Mijn hele plezier van het werken is weg."

Deze kwestie was er ondanks de nieuwe werkwijze doorheen geglipt, 'als enige in het hele pakket' dat tot voor kort zo'n 300 woningen telde.

"Die man sprak Spaans en ik spreek een beetje Spaans. Ik heb hem uitgelegd dat ik via de bank betaald wilde worden en dat ik papieren wilde zien. Die zou hij nog komen brengen," zei H. "Vervolgens had zijn vriendin, een fotomodel, elke maand een excuus waardoor ik de huur toch weer contant kreeg. Je kunt niet zomaar zeggen: ga er maar uit. Ik was heel alert, maar heb me toch in de maling laten nemen."

Dat ze de huurovereenkomst verscheurde nadat de Colombiaan in haar woning was gearresteerd, was 'uit woede' en niet om bewijs te verdonkeremanen.

'Genoeg gestraft'

Advocaat Lucy Oldenburg moest na strafeis 'even bijkomen'. "Een 61-jarige vrouw is door de eerdere veroordelingen al alles kwijt waar haar hart in lag. Dat de officier van justitie dán zegt dat ze de gevangenis in moet, begrijp ik niet."

Oldenburg vroeg vrijspraak omdat H. niet wist dat haar huurder een crimineel is. Door de werkstraf én doordat de civiele rechter en de gemeente haar elk 40.000 euro boete hadden opgelegd, is H. genoeg gestraft.

Bovendien lijdt ze onder de aandacht van Het Parool. "Telkens als het gaat over het witwassen van huur, wordt mijn cliënt genoemd. Iedereen heeft het over mevrouw H. als degene die huurpenningen aanneemt van criminelen. Áls u een straf meent te moeten opleggen, kiest u dan voor een voorwaardelijke straf, als waarschuwing."

De rechtbank doet op 10 januari uitspraak.

Lees ook: 'Krijg argwaan als de huurder met briefjes van 500 betaalt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden