Malafide bemiddelaars stopten illegalen in Amsterdamse woningen

Malafide woningbemiddelaars verhuurden in Amsterdam zo’n zeventig woningen aan vooral prostituees en brachten arbeidsmigranten frauduleus onder in een woonboerderij in Nieuwer ter Aa. Deze week grepen vele instanties samen in.

De woonboerderij in Nieuwer ter Aa, met het bouwrijp gemaakte perceel er omheen. Beeld Politie
De woonboerderij in Nieuwer ter Aa, met het bouwrijp gemaakte perceel er omheen.Beeld Politie

Het begon met een onderzoek van de belastingdienst. Twee Roemeense vrouwen hadden een riante woonboerderij uit 1873 gekocht, met boomgaard en forse lap grond in Nieuwer ter Aa. De bank had een hypotheek verstrekt van ruim negen ton.

Ze lieten zich vertegenwoordigen door een woningbemiddelaar die bij de financieel-economische recherche van de Amsterdamse politie een belletje deed rinkelen. Beide medewerkers van dat kantoor waren ‘bekenden van de politie’ – de een veroordeeld, de ander in beeld geweest na signalen van mensenhandel.

De Financial Intelligence Unit, die verdachte transacties onderzoekt, zag dat voor tonnen aan contante stortingen op de rekeningen van het bedrijf waren bijgeschreven.

Groot bordeel?

Financieel specialist René van de financiële recherche: “Omdat die woonboerderij zo groot was, waren we wel benieuwd wat daar inmiddels in zat. Een groot bordeel? Moesten we vrezen voor gedwongen prostitutie?”

Samen met de landelijke eenheid en de politie in Midden-Nederland dook de Amsterdamse recherche in de zaak. In het begin van de zomer verbleven bij een controle zestien mannen uit Slowakije en Polen in de woonboerderij. Ze stonden er niet ingeschreven. De politie Stichtse Vecht, waar Nieuwer ter Aa onder valt, stelde vast dat in de boerderij volop kamertjes werden gebouwd, wat niet mocht.

Teamleider Jamila van de financieel-economische recherche: “Eén van de Roemeensen had een valse werkgeversverklaring van de makelaars ingebracht. ABN Amro deed aangifte van hypotheekfraude. Daarmee konden wij verder. Die makelaars bouwden al jaren aan hun imperium, maar waren altijd buiten schot gebleven.”

Uiteindelijk kwamen in een nader onderzoek naar het makelaarskantoor zo’n zeventig panden in vooral Amsterdam in beeld waar via de bemiddelaars met name Oost-Europese prostituees waren ondergebracht.

Dinsdag bezochten de gezamenlijke instanties tijdens een ‘actiedag’ een reeks panden. Jamila: “In de eerste vier panden was het meteen raak. In drie stonden bewoners niet ingeschreven, in de vierde vonden we een hennepplantage. Die wordt gesloten. De twee makelaars en de Roemeense vrouwen zijn aangehouden.”

In één derde deel van de woonboerderij verbleven 14 bouwvakkers zonder papieren. De rest werd verbouwd. Het lijkt er sterk op dat het een groot illegaal pension moest worden. In een leegstaand bijgebouw hadden acht tot tien personen verbleven. De lap grond bij de boerderij was bouwrijp gemaakt. Kennelijk waren ook daarvoor illegale bouwplannen.

Alle verdachten zijn weer vrij, maar verschijnen later voor de rechter. Een forse administratie wordt doorgespit.

Officier van justitie Annelie Kerkhoff: “Uiteindelijk zagen alle bij het onderzoek betrokken partijen hun vermoedens bevestigd dat zaken niet kloppen. Op deze manier bereiken we veel meer resultaat dan wanneer we allemaal apart zouden hebben geprobeerd op te treden. Ik word hier wel enthousiast van.”

‘Sterk voorbeeld van behendigheid’

Waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt van Stichtse Vecht laat onderzoeken of de situatie op de afgelegen boerderij zo’n bedreiging voor de openbare orde is, dat ze die kan laten sluiten. In elk geval volgen maatregelen, omdat het perceel alleen als boerderij mag dienen waar één gezin mag wonen.

“Criminelen storen zich niet aan die grenzen die wij onszelf als overheid opleggen,” zegt Van Mastrigt. “Ik zie deze actie als een sterk voorbeeld van strafrechtelijk en bestuurlijk samen optreden. Voorheen waren er tussen de regio’s, instanties en diensten barrières die als onoverkomelijk werden gezien, maar we worden hier steeds behendiger in. Daar ben ik trots op.”

Van Mastrigt gaat dit onderzoek gebruiken als voorbeeld van hoe instanties kunnen samenwerken als één overheid, onder de koepel van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum, dat het uitwisselen van gegevens mogelijk maakt. “Nu is dit een agrarisch bedrijf dat totaal verkeerd wordt gebruikt, maar je kunt zo’n actie ook plakken op pakweg garages, nagelstudio’s of havens met heel dure boten van waaruit de rechtsstaat wordt ondergraven. Het zou handig zijn als we als overheden van elkaar leren en niet steeds het wiel opnieuw hoeven uitvinden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden