Plus

Makkers in de strijd tegen straatvuil in De Pijp: 'Het geeft een kick'

Henk Koster en Rob Gobets zijn de straatschoonmakers van de Oude Pijp. Met een prikstok en bezem ruimen ze elke dag bergen troep op, als onderdeel van het project De Schone Pijp.

Josien Wolthuizen
Henk Koster en Rob Gobets (in oranje jas) op hun ronde. 'Je moet wel kunnen aanpoten' Beeld Dingena Mol
Henk Koster en Rob Gobets (in oranje jas) op hun ronde. 'Je moet wel kunnen aanpoten'Beeld Dingena Mol

Een leeg kauwgumpakje, een bierblikje, een paar snoeppapiertjes, een stapeltje gedumpte reclamefolders, een zakje met hondenpoep, een ondefinieerbaar stuk plastic, sigarettenpakjes - straatschoonmakers Henk Koster (52) en Rob Gobets (58) zijn nog geen vijf minuten onderweg met hun prikstok en de vuilniszak begint al aardig vol te raken.

Vanaf het Marie Heinekenplein lopen ze door de Quellijnstraat, in de richting van de Gerard Doustraat. Ieder aan een vaste kant. Koster meestal links, Gobets rechts. Echt een idee zit daar niet achter, zo is het gewoon gegroeid.

Met een haviksoog speuren ze naar zwerfvuil. Op stoepen, onder auto's, in de bosjes - waar veegwagens niet kunnen komen, ruimen Koster en Gobets met hun prikstokken en bezem de achtergebleven troep op.

Henk Koster: 'Oudere mensen vragen weleens of ik een taakstraf heb' Beeld Dingena Mol
Henk Koster: 'Oudere mensen vragen weleens of ik een taakstraf heb'Beeld Dingena Mol

De straatvegers zijn sinds begin december actief in de Oude Pijp. Het is een van de punten uit het actieplan dat moet zorgen dat De Pijp, waar afval op straat al jaren een steen des aanstoots vormt voor bewoners, weer leefbaar wordt.

Dat de buurt blij is met hun komst, blijkt wel als ze even later de andere kant van de Quellijnstraat, het stuk tussen de Ferdinand Bolstraat en de Ruysdaelkade, onder handen nemen. Een oudere dame steekt van achter het raam twee duimen op naar Koster en Gobets. De heren blijven er nuchter onder.

Taakstraf
Koster komt oorspronkelijk uit Drenthe, maar is verknocht geraakt aan 'echte' Amsterdammers, die tot zijn spijt steeds schaarser worden in De Pijp. "Ze zijn goudeerlijk. Oudere mensen vragen weleens of ik een taakstraf heb. Dan antwoord ik altijd dat ik niet verder mag komen dan de Ruysdaelkade, omdat dan mijn enkelband afgaat. Dan moeten ze lachen."

Koster doet het werk sinds twee maanden en hij vindt het heerlijk. Jarenlang werkte hij via een uitzendbureau bij onder andere de stadsreiniging en het fietsenknipteam, tot dit op zijn pad kwam.

Hij had aanvankelijk een andere compagnon, maar op hem was hij al gauw uitgekeken. "Die jongen was altijd moe. Daar had ik weinig aan, want je moet wel kunnen aanpoten," zegt Koster. Daarom belde hij Gobets, die zijn maatje was bij reinigingsteam Centrum.

Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben, kennen elkaars tempo en weten waar ze elkaar moeten aanvullen. "En het fijne aan deze baan is dat we zeker zijn van veertig uur werk in de week. Bij de stadsreiniging wist je nooit precies hoeveel uur je kon werken," zegt Gobets.

Onverbeterlijk
Wat ze inmiddels wel hebben geleerd, is dat mensen onverbeterlijk zijn in het dumpen van afval. Koster: "Soms komt iemand met een vuilniszak bij een volle container. Als wij erbij staan, durven ze 'm er niet naast te zetten en vragen ze met een zielige stem wat ze met hun vuilniszak moeten. Als we dan tien meter verder zijn, gooien ze 'm er alsnog naast."

Ook zoiets: hondenbezitters die wel keurig de drollen van hun hond met een plastic zakje van de grond rapen, maar dan vervolgens het zakje met stront en al op straat gooien.

Of mensen die op maandagavond, als de vuilnis net is opgehaald, hun zakken doodleuk aan de straat zetten, die vervolgens andere bewoners uitnodigen hun zakken er ook naast en bovenop te zetten. Er hoeft maar één meeuw te zijn die de zakken open pikt en de hele straat ligt vol afval.

Rob Gobets: 'Het fijne aan deze baan is dat we zeker zijn van veertig uur werk in de week' Beeld Dingena Mol
Rob Gobets: 'Het fijne aan deze baan is dat we zeker zijn van veertig uur werk in de week'Beeld Dingena Mol
Zijn vandaag alle straten schoon, morgen ligt er weer net zoveel troep Beeld Dingena Mol
Zijn vandaag alle straten schoon, morgen ligt er weer net zoveel troepBeeld Dingena Mol

Natuurlijk is de gemeente verantwoordelijk voor het schoonhouden van de stad, zegt Koster, maar soms is er niet tegenop te werken. Zijn vandaag alle straten schoon, morgen ligt er weer net zoveel troep.

Komt nog bij dat in De Pijp straten permanent zijn opengebroken, eerst voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn, nu weer voor het vervangen van de tramrails, waardoor er soms geen doorkomen aan is.

Maar echt klagen zul je Koster en Gobets niet horen doen. Ze hebben plezier in hun werk. Wat er het leukst aan is? Gobets: "Dat is als je net een straat hebt gedaan, achterom kijkt en ziet hoe schoon het is. Dat geeft een kick."

Zie ook: Afval in de stad: We maken er een bende van [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden