Makkelie: 'Ik zou de volgende keer weer die penalty geven'

Scheidsrechter Danny Makkelie (33) kreeg zondag alle hoon over zich heen, nadat hij Ajax in het duel met FC Utrecht (2-2) in de slotfase een penalty had gegeven. 'Ik heb naar eer en geweten gehandeld.'

Dennis Jansen
Ik twijfelde niet, zegt Makkelie. Beeld anp
Ik twijfelde niet, zegt Makkelie.Beeld anp

The day after begint vroeg voor Danny Makkelie, in het weekeinde scheidsrechter in het betaalde voetbal en doordeweeks politieagent in Dordrecht. Om kwart voor zes gaat de wekker. Makkelie heeft vroege dienst en zal het deze dag druk hebben. "Prettig om meteen in een dagelijks ritme te komen en veel te doen te hebben. Dan maalt het allemaal niet zo door je hoofd."

Hij is bij een aanrijding van een motorrijder die in de ambulance behandeld moest worden. Er is een winkeldiefstal. Een inbraak op een bouwplaats. En een echtelijke twist. "De uitvoerder op de bouw begon er meteen over. Geen kwaad woord trouwens, want hij was Ajaxsupporter," zegt Makkelie. "En die man van die echtelijke ruzie waarvoor we waren opgeroepen, had het ook over Ajax-FC Utrecht. Ik zei: meneer, daar ben ik hier niet voor."

Virtueel koploper
Hij vertelt het allemaal met een glimlach, maar de humor in de nasleep van Ajax-FC Utrecht is ver te zoeken. "Ik heb me niet zozeer verbaasd over de ophef die is ontstaan, maar meer over diverse reacties. Sommige waren wel erg persoonlijk, zeker van bekenden uit de voetballerij die weten hoe moeilijk het is om zo'n wedstrijd te leiden. Ach, en ik ben best wat gewend, vanwege mijn werk. Als ik een boete geef, beginnen mensen ook wel­eens te schelden, maar dat is vaak minder persoonlijk. Nu raakt het je als je ouders en broers ermee worden geconfronteerd. Zij kunnen er weinig aan doen dat ik scheidsrechter ben geworden."

Terug naar zondagmiddag. Amsterdam Arena, bijna einde wedstrijd. FC Utrecht lijkt te gaan winnen bij Ajax. Het staat 1-2, PSV is virtueel koploper. Arek Milik dribbelt het zestienmetergebied binnen, Willem Janssen zet een tackle in en de Pool gaat onderuit. Makkelie staat links van het duel, fluit en wijst naar de stip. "Ik twijfelde niet. Bij twijfel geef je 'm niet. Ik schrok wel van de protesten van FC Utrecht. En een paar tellen aarzelde ik. Had ik het dan wel goed gezien?"

Vaak teruggezien
Milik scoort (2-2), Makkelie fluit korte tijd later af en wordt in de catacomben al bedolven onder vragen, opmerkingen en reacties. Bij het zien van de beelden - Willem Janssen speelt ook de bal - verklaart hij voor de camera dat hij 'met deze kennis beter geen strafschop had kunnen gegeven'.

Een dag later blijkt dat Makkelie misschien te snel is geweest met die bekentenis. "Ik heb de situatie heel vaak teruggezien en geanalyseerd. Snel, langzaam, uit verschillende hoeken. Ik zie Willem Janssen een tackle inzetten. Een schaar en er is zeker contact. Of de bal ook wordt gespeeld, maakt dan eigenlijk niet uit. Eerlijk gezegd denk ik dat ik 'm de volgende keer wéér zou geven. Tenzij een andere positie mij een beter inzicht geeft. Natuurlijk zorgt een videoscheids voor meer zekerheid. We pleiten al jaren voor invoering, maar ik denk dat een videoscheids nu geen andere beslissing had genomen."

Bedreigingen
Die nacht sliep hij amper. "Ik denk drie uurtjes. Dat moment kwam wel tienduizend keer voorbij. Het gekke is: je wilt er niks van zien of lezen, maar je doet het toch. En het eerste wat ik zag toen ik 's morgens om zes uur de televisie aanzette, was een reportage over de titelstrijd."

De telefoon van Makkelie maakt overuren. Tientallen sms'jes, appjes, Facebookberichten en mails. "Ook van bedreigende en kwetsende aard, ja, maar daar sluit ik me voor af. Je kunt je telefoon uitzetten, maar ik heb ook veel steun gekregen. Kijk, nu geef ik 'm en is er discussie. Geef ik 'm niet, dan is er óók discussie. Als er dus zo veel gediscussieerd wordt, betekent dat toch dat dit geen uitgemaakte zaak was? Ik voel me niet schuldig en heb ook geen spijt, want ik heb naar eer en geweten gehandeld."

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden