Maki's herkennen soortgenoten aan knorgeluiden

Maki's (of Lemuren) herkennen soortgenoten mogelijk door de nasale geluiden die de ander maakt, dit blijkt uit een onderzoek in het Journal of Primatology.

Maki's in Madagaskar. Beeld ANP
Maki's in Madagaskar.Beeld ANP

Een team van Italiaanse onderzoekers uit Turijn hebben verwante makistammen onderzocht en vonden dat de vorm van de luchtwegen van invloed is op de verschillende roepen. Zij stellen dat dit de eerste studie is die de vorm van het spraakkanaal relateert aan herkenning in het rijk der dieren. Zij bestudeerden hiervoor de bruine-, de rode- en de zwarte maki.

Het team van Marco Gamba ontwierp computersimulaties van het effect van de resonantie in de luchtwegen op het nasale geluid. Deze werden vervolgens vergeleken met het geluid dat levende maki's maken. Ze bleken voldoende overeen te komen. Vervolgens werden deze gesimuleerde geluiden met een computerprogramma geanalyseerd om te kijken welke geluiden soortspecifiek zijn.

Formanten
De verschillende knorgeluiden onderscheiden zich van elkaar door hun 'formanten', oftewel de resonantie van het menselijk spraakkanaal (bovenste deel van keel, mond en neus). Deze formanten bepalen de variaties in het menselijk stemgeluid. 'Formanten zijn de akoestische determinant van veel fonetische verschillen bij menselijke talen', stelt Gamba van de Universiteit van Turijn tegen de BBC. Formanten zijn heel belangrijk in het bepalen van 'een karakteristiek stemgeluid'. Ook spelen zij een grote rol in het herkennen van de andere sekse.

Uit het onderzoek blijkt dat Maki's deze belangrijke verschillen in geluid moeten kunnen verstaan. 'Wat heel interessant is dat deze verschillen tot herkenning van hetzelfde soort leiden', aldus Gamba.

Luchtwegen
Gamba legt verder uit dat bij maki's, net zoals bij mensen, de lengte van de luchtwegen heel bepalend is voor de verandering van het stemgeluid. 'Maar vooral bij nasale klanken is de vorm van het spraakkanaal uitermate belangrijk'.

De Italiaanse wetenschapper hoopt nu dat zijn techniek vaker toegepast zal worden bij de analyse van dierlijke stemgeluiden. 'Stemkanaalmodellering is helaas alleen nog maar toegepast in het onderzoek naar het menselijk stemgeluid.'

Rode maki. Beeld ANP
Rode maki.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden